Tamás Gáspár Miklós: Fodor Gábor is része a kormány indította propagandamanővernek

Tamás Gáspár Miklós: Fodor Gábor is része a kormány indította propagandamanővernek

Fodor Gábor (Fotó: Fodor Gábor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gerő András és Fodor Gábor is részét képezik a kormány indította propagandamanővernek – erről beszélt a Klubrádió műsorában Tamás Gáspár Miklós. A filozófus szerint ennek lényege, hogy látszólag az ellenoldalhoz tartozó emberek mentegetik a kormányt olyan oldalon, ahol liberálisok és baloldaliak nem szólalhatnak meg. (Bár a Magyar Nemzet néven megjelenő lapban, ahol a Fodor-interjú megjelent, időnként engednek ilyen megszólalókat. Legutóbb a Szakács Árpád által kirobbantott vitában írhatott Ungváry Krisztián és Karsai László.)

Tamás Gáspár Miklós szerint ennek az álláspontnak a lényege, hogy nincs itt semmiféle diktatúra, minden rendben van, pusztán annyi a helyzet, hogy az emberek mindig újraválasztják Orbánt, annyira népszerű. Ilyen nyilatkozatok esetén a hatalom részéről remélhető, hogy megzavarnak néhány ellenzéki megfigyelőt.

Fodor Gábor nemrég a Magyar Nemzetnek adott interjújában mondta el: – Nem azért nyert a Fidesz egymás után háromszor kétharmaddal, mert diktatúra van, hanem mert nekik szavaztak bizalmat az emberek. Az SZDSZ korábbi elnöke beszélt ugyanakkor arról is, hogy a Fidesz „diabolizálta a liberális gondolatot”, továbbá illiberális államot épít. Ide tartozik szerinte „például az alkotmány és a választójogi törvény konszenzus nélküli átalakításának, a játékszabályok önkényes megváltoztatásának.”

Gerő András történész pedig egy kormányoldali konferencián beszélt arról: Orbán rendszere is a klasszikus liberális alapelvekre épül, ezért nem ért egyet azzal, mikor „mutáns fasizmusnak, diktatúrának és más ilyennek hívják.” (Mutáns fasizmus helyett inkább a hibrid rezsimet szokás használni.) Gerő a XXI. Század Intézet konferenciáján hozzátette azt is, teljesen alaptalan, hogy Orbán illiberálisnak minősíti a kurzust, miután az szerinte épp hogy a klasszikus liberalizmusra épül. Gerő egyébként a Schmidt Mária vezette közalapítványhoz tartozó Habsburg Történeti Intézet igazgatója.

Tamás Gáspár Miklós megjegyezte azt is, Gerő az Orbán-rendszer marginális szereplője, és a centrális vélemény Szakács Árpádé, aki azt mondja, a nácizmus, kommunizmus és liberalizmus egy és ugyanaz. Ő a rezsim valódi ideológiai exponense, és erről mondja Gerő azt, hogy liberális. – Röhej, Gerő András okos ember, nyilván ő is jót nevetett, miután ezeket elmondta, legalábbis remélhető – fejtegette Tamás Gáspár Miklós.