Tarlós a MÁV és a Volán összevonását, több fővárosi fejlesztés leállítását javasolta

Tarlós a MÁV és a Volán összevonását, több fővárosi fejlesztés leállítását javasolta

Tarlós István (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Most lenne megfelelő alkalom sietve összevonni a MÁV-ot és a Volánt. A MÁV szárnyvonalakon gyér a forgalom, a Volán ezt könnyen kiválthatná. Az összevonás ráadásul most mérsékeltebb hullámokat verne (média, ellenzék, szakszervezetek)” – írta Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levelében Tarlós István.

Az országos közlekedési és közszolgáltatási infrastruktúra fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízottá kinevezett korábbi főpolgármester a Népszava birtokába került levél szerint 19 pontban szedte össze a pandémia idején meghozandó közlekedési tárgyú javaslatait.

A dokumentum két héttel az ingyenes parkolásról szóló kormányrendelet aláírása előtt született, az első pontok között pedig arról írt Tarlós, hogy „elő kell segíteni, hogy akinek lehetősége van rá, ne használja a közösségi közlekedést. Az ingyenes parkolás átmeneti bevezetésével elérhető, hogy kevesebben tömegközlekedjenek”.

Időben elcsúsztathatónak, de akár véglegesen elhagyhatónak tartja a fogaskerekű-projektet, mondván kicsi az utasforgalma, használata inkább nosztalgikus időutazásnak tekinthető és autóbusszal könnyedén kiváltható. Egyébként is nem kell folyton a kötöttpályát preferálni – írta.

A libegő megújítását is halasztaná, sőt szerinte az be is zárható, mivel „megszűnőben az érdeklődés iránta”.

Elvethetőnek tartja az M2-es metró és a gödöllői HÉV összekötését is, mert nagyon drága és nem gazdaságos. Ő korábban csak a XVI. és a XVII. kerületi fideszes polgármesterek kedvéért támogatta a projektet – írja. Elmaradhatna a budai fonódó második üteme is. Halaszthatónak tartja az M3-as metróvonal Káposztásmegyerig történő meghosszabbítását, a 2-es villamos vonalának felújítását és a pesti rakpart alatti víznyomócső cseréjét is.

Szerinte a járvány befejeződése előtt nem szabadna megkezdeni az M3-as metróvonal középső szakaszának felújítását. (Ez azóta már megkezdődött.) Felgyorsítaná a Millenniumi Földalatti Vasút korszerűsítését és bővítését, lévén ez most a leginkább támogatandó közlekedési beruházás szerinte. Szerinte jó lenne elengedni az építőipari kötbéreket és az építőiparra is kiterjeszthetnék a munkabérek utáni közterhek fizetése alóli mentességet.