Telex: nem 700 ezer, hanem 70 ezer Moderna-vakcinát rendelt a kormány

Telex: nem 700 ezer, hanem 70 ezer Moderna-vakcinát rendelt a kormány

Vakcina beadása (Fotó: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak régebbi, a most keringő variánsok ellen kevésbé hatásos vakcinák érhetők el itthon – írja a Telex egy közbeszerzési eljárás dokumentációja alapján, amelyből az is kiderül, hogy a kormány nem 700-800 ezer vakcinát rendelt a Modernától, hanem nagyságrenddel kevesebbet, 72 ezer (kedvezménnyel együtt 92 ezer) adagot.

A vakcinabeszerzésről Takács Péter nyilatkozott néhány napja. Az egészségügyért felelős államtitkár mintegy 700-800 ezer adag, az új omikron variánsokra frissített Moderna Covid-oltóanyag vásárlásáról beszélt a Népszavának. A Telex megkereste az egészségügy irányításáért felelős Belügyminisztériumot, hogy nyelvbotlás volt-e az államtitkár részéről a 700 ezer adag, és arra a bő 70 ezerre célzott-e, ami a közbeszerzési eljárásból kiolvasható alapmennyiség, vagy esetleg létezik egy másik megállapodás a Modernával, amely nem található meg a közbeszerzési adatbázisban. A minisztérium nem reagált a megkeresésre.

Az államtitkár egyébként azzal indokolta, hogy a Modernától vásárol vakcinát a kormány, hogy a konkurens Pfizer nem is tett ajánlatot. A portál cikke szerint viszont az ajánlatkérés eleve a Moderna vakcinájára szólt, így nem érhette váratlanul a kormányt, hogy erre csak a Modernától érkezett ajánlat. A kormány egyébként épp perben áll a Pfizerrel, mert az ukrajnai háborúra hivatkozva nem akar fizetni a szerződésben rögzített régebbi vakcinaszállítmányért. A közbeszerzési iratok szerint a Modernától most ennél drágábban venne vakcinát – a beszerzés sürgősségét pedig részben épp az ukrajnai háborúval indokolják.

A Telex a közbeszerzési dokumentumban arra is rábukkant, hogy már szeptemberben azonosították itthon a világszerte leginkább figyelt vírusvariánst, az XBB.1.5-öt, csak ezt nem közölték.

Címkék: oltás, Moderna