Tizenöt év fegyházra ítélték Balla Irma gyilkosát

Tizenöt év fegyházra ítélték Balla Irma gyilkosát

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tizenöt év fegyházra ítélte a Nyíregyházi Törvényszék a Balla Irma meggyilkolásával vádolt D. Lajost. A férfi feltételesen sem bocsátható szabadlábra - közölte a távirati iroda. A bíróság szerint a gyanúsított nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel követte el tettét.

D. Lajos a debreceni fideszes önkormányzati képviselő szomszédjában történő építkezésen dolgozott segédmunkásként, és 2007. április 6-a estéjén is a környéken tartózkodott. Úgy döntött, hogy kifosztja az egyedül élő asszonyt, ezért a kerítést megbontva, egy feszítővas segítségével bemászott az udvarra. A zajra a nő felébredt, mire D. Lajos agyonverte őt a feszítővassal. Eközben alkarjával leszorította a képviselő nyakát, akinek halálát is gégesérülés okozta.

Az elkövető az eljárás során többször is beismerte tettét, a vallomást ugyanakkor rendre visszavonta. Az ügyész tényleges életfogytiglant szeretett volna kiharcolni, a bíróság viszont ennél jóval enyhébb döntést hozott végül. D. Lajos az ítélethirdetés után már arról beszélt, hogy nem ő követte el a bűncselekményt, ezért nem enyhítést, hanem felmentést kér. A védő, illetve az ügyész is fellebbezett: előbbi felmentésért és enyhítésért, utóbbi életfogytiglanért.

A vádemelés még 2008-ban történt, akkor viszont még a képviselő fiát, Schönstein Sándort gyanúsították. A Debreceni Törvényszék 2010-ben hozott ítéletet, ezt a Debreceni Ítélőtábla hatályon kívül helyezte, így végül a bíróság 2012-ben felmentette a 12 évre ítélt Schönsteint. A férfi egyébként az elkövetés időpontjában nem is tartózkodott a közelben, otthonától húsz kilométerre egy baráti szalonnasütésen vett részt. D. Lajossal szemben már 2015-ben emelt vádat a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség, bár már korábban is képbe került, sőt, beismerő vallomást is tett. Ennek visszavonása után viszont továbbra is Schönsteinre gyanakodtak. Egy új rögzítési technika segítségével viszont meg is találták D. Lajos DNS-ét Balla Irma pokrócán.

Megsemmisült a hitem az igazságszolgáltatásban – mondta a 2015-ben a Magyar Nemzetnek adott interjújában Schönstein, aki végül tízmilliós kártérítést kapott. „A Hír TV stábja készített velem egy riportot, és a kollégája azt kérdezte: ezek szerint, ha rábukkanok egy megkéselt emberre a sötét sikátorban, segítek rajta, majd értesítem a rendőrséget, előfordulhat, hogy engem ítélnek el a késelésért? Igen, feleltem neki. A velem történtek bármikor bárkivel megtörténhetnek” – nyilatkozta akkor Balla Irma fia.