Tóth Szabolcs Töhötöm: Egyetlen út maradt a média számára

Tóth Szabolcs Töhötöm: Egyetlen út maradt a média számára

Tóth Szabolcs Töhötöm és Szerető Szabolcs a Kompország felvételén (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem a nyomtatott sajtó ment ki a divatból, hanem a hagyományos média-finanszírozási modell omlott össze. Miután az internet és a közösségi média a mindennapi életünk részévé vált, és a hírek már nem csak az újságokon keresztül jutottak el hozzánk, a hirdetők elhagyták ezt a piacot, és a politika is rájött arra, hogy üzeneteit a hagyományos média megkerülésével is el tudja juttatni az emberekhez. Egyetlen út maradt: saját olvasói, hallgatói, nézői tábor építése, előfizetői rendszerrel – mondta Kompország című műsorunkban Tóth Szabolcs Töhötöm, az Élet meg minden podcast készítője, a 2018-ban bezárt Magyar Nemzet korábbi főszerkesztő-helyettese. Hozzátette: előbb-utóbb szükség lesz majd együttműködésre a különböző médiumok között, mert a fogyasztók számára átláthatatlanná válik a rendszer, annyi mindenért kell külön-külön fizetniük.

Tóth Szabolcs Töhötöm 2018-ban indította el podcastját, amelyért tavaly Prima díjat kapott. Műsora, amelyben érdekes emberekkel beszélget, sikerrel fut, hallgatói előfizetésekből és támogatásokból működik. Arra a kérdésre, hogy meg lehet-e élni ma ebből, azt mondja, ő megél belőle, mert mindent egyedül csinál. Igaz, nem él nagy lábon, nem nyaral Balin és autója sincs, de még marad is valami, amit mindig visszaforgat, és a műsor technikai eszközparkját fejleszti. Mára van egy 30 négyzetméteres stúdiója, amit a hallgatóknak köszönhetően rendezett be, a kezdetekkor a nappalijában fogadta a vendégeket.

Beszélt arról is, miért a konzervatív sajtóban kezdett el dolgozni. Mint mondta, édesapja az ellenállás egyik meghatározó alakja volt a 50-es években, amiért '56-ban 16 évre ítélték, ebből 10 és fél évet le is ült. Innen jött az antikommunista hevület, amely később érdeklődéssé formálódott. 2014-ban érezte azt először, hogy Orbánék tetteit már nem lehet megmagyarázni. A mai magyar politikai vezetésről azt mondta: abból a szempontból nem lehet összehasonlítani a korábbi autoriter rendszerekkel, hogy most nem használnak fizikai erőszakot a hatalmuk megtartásához, de a tömegpszichózis és a médiauralása ugyanazon az elven alapul, sőt néha még hatékonyabban is működik.

Az állam, mint egy vámszedő, mindenért pénzt kér az emberektől. A közlekedésért, az oktatásért, az egészségügyért, a közmédia tartalmaiért. A pénzért viszont nagyon keveset ad, a médiájában pedig propagandát közvetít. Ezért aki minőségre vagy valódi szolgáltatásra vágyik, annak mindenért kétszer kell fizetnie. Az egészségügyi ellátásért, az iskoláért, és a médiáért is. Sajnos ma ez a helyzet – mondta.

A teljes beszélgetést itt nézheti meg: