Tovább erősíti a kormány a Demeter Szilárd-féle Magyar Kultúráért Alapítványt

Tovább erősíti a kormány a Demeter Szilárd-féle Magyar Kultúráért Alapítványt

Demeter Szilárd (Fotó: Facebook/Petőfi Irodalmi Múzeum)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójához, Demeter Szilárdhoz köthető Magyar Kultúráért Alapítvány (MKA) megerősítéséről döntött. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a Magyar Kultúráért Alapítvány bevonásával kell biztosítani az Anyanyelvápolók Szövetségének támogatását. Az MKA felel a jövőben a Magyar Művészeti Akadémia és a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság művészeti ösztöndíjrendszeréért, de ugyancsak az MKA bevonásával biztosítják a Karátson Gábor Archívum és Kutatóműhely működtetéséhez szükséges támogatást. Emellett pedig kultúrstratégiai feladatként jelölik meg az MKA számára a magyar nyelvű folyóiratok támogatási rendszerének átalakítását – vette észre a Telex.

A fenti feladatokra 2022-ben 12,7 milliárd forint többletforrást kell biztosítani, amiről Varga Mihály pénzügyminiszternek kell gondoskodnia. A határozatból kiderül még, hogy 2023-ban 12 591 500 000 forint, 2024-ben 11 571 540 000 forint, 2025-ben pedig 11 281 540 000 forint többletforrást kell elkülöníteni ugyanezen feladatokra.