Továbbra is tagadja a korrupciós bűncselekményeket Völner Pál

Továbbra is tagadja a korrupciós bűncselekményeket Völner Pál

Völner Pál miniszterhelyettes és Varga Judit miniszter. Hosszabb időn keresztül,
rendszeresen, alkalmanként.
A fotó forrása: Fekete-Győr András közösségi oldala.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedden folytatódott a Fővárosi Törvényszéken a Schadl-Völner-korrupciós ügy tárgyalása, amiben Völner Pál volt igazságügyi államtitkárt hallgatták meg – számolt be több médium.

A volt fideszes államtitkár szabadlábon védekezhet, míg vádlott-társa, Schadl György, a végrehajtói kar volt elnöke bilincsben érkezett a tárgyalásra.

A vádirat szerint az államtitkár rendszeresen 2–5 millió forintot kapott Schadl Györgytől. Az államtitkár cserébe befolyását felhasználva Schadl kérésére intézett el többek között végrehajtói kinevezéseket. Mindkettőjüket korrupciós bűncselekményekkel, hivatali visszaéléssel és befolyással való üzérkedéssel vádolják. A vád szerint  Schadl összesen 83 millió forinttal vesztegette meg Völner Pált.

A vesztegetés ugyanakkor nem csak Völner irányába működött a vádirat, és a napvilágot látó hangfelvételek szerint: a hátszéllel kinevezett végrehajtók hatalmas összegeket, esetenként osztalékuk felét kellett kifizessék az érdekükben közbenjáró Schadl Györgynek – azaz a vádirat szerint ők is érintettek a vesztegetésben. Közülük többen már beismerő vallomást tettek. Az ügynek összesen 22 vádlottja van.

A februári előkészítő tárgyalás után május 16-án tartották a per első tárgyalását, azon a tárgyaláson Schadl Györgyöt hallgatták meg, Völner Pál nem jelent meg. Ahogy Völner, úgy Schadl György is tagadta, hogy elkövette volna  terhére rótt bűncselekményeket. Azt állította: a végrehajtók azért fizettek neki, mert korábban kölcsönadott nekik.

Ez a keddi tárgyaláson sem változott, Völner Pál az ekkor tett vallomásában továbbra is tagadta, hogy bármit is elkövetett volna. A vádat minden elemében visszautasította. A Hvg tudósítása szerint az ügyészség vádiratának megállapításait „súlyosan valótlanoknak, alaptalanoknak” nevezte.

„Neveltetésemtől, életfilozófiámtól és több évtizede végzett munkámtól teljesen idegenek a vádiratban megfogalmazott pontok, feddhetetlenül végeztem munkámat” – mondta a Telex tudósítása szerint a volt államtitkár.

Vallomásából az is kiderült: azt állítja, hogy nem pénzért, hanem segítőkészségből segített „a vádiratban megfogalmazott ügyekben”. „Én mint képviselő nem fordíthatok hátat a segítőkérőknek, segítenem kell, ha tudok” – mondta a Telex tudósítása szerint az államtitkár, aki országgyűlési képviselő is.

Azt is tagadja, hogy a végrehajtókkal kapcsolatban visszaélt volna a hivatalával, és bűncselekményt követett volna el. Ezen a ponton újra azt emlegette, a végrehajtók kinevezését nem ő, hanem Vízkelety Mariann volt államtitkár írta alá, és ismét azt kérte a bíróságtól, hallgassák meg tanúként a kinevezésekért felelős személyeket, például a volt államtitkárokat, köztük Vízkeletyt.

A Hvg tudósítása szerint a volt államtitkár továbbra is beidéztetné a bíróság elé volt felettesét, Varga Judit igazságügyi minisztert, mert szerinte a miniszter tudná igazolni az ő ártatlanságát.