Új információkat osztottak meg az elvégzett vírustesztekről

Új információkat osztottak meg az elvégzett vírustesztekről

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának munkatársa nukleinsav kivonást végez egy biztonsági fülkében a központ laboratóriumában Pécsen 2020. április 18-án. A laboratóriumba Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyéből érkeznek minták (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Új információkat osztott meg Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a koronavírus-tesztekkel kapcsolatban keddi előadásában, amelyben az orvosegyetemek átfogó tesztelési programjáról beszélt. Az előadás diáját az Index vette észre.

Olyan tesztek eredményei ismertette, amelyeket magánlaborok, illetve cégek végeztek több ezer emberen. Itt nagyrészt olyan emberek az alanyok, akik feltehetően semmilyen különösebb tünetet nem érzékelnek magukon, legfeljebb munkájuk révén veszélyeztethetnek másokat, vagy csak kíváncsiak arra, hogy elkaphatták-e a fertőzést.

  • Az OTP március 31. és április 20. között 5146 tesztet végeztetett el. 50 fertőzöttet találtak, ami 0,97 százalékos fertőzöttséget jelentett, de április 16. óta nem volt új pozitív eset.
  • Egy másik nagyvállalat, a Mol is teszteltette dolgozói egy részét. Április 5.  és 22. között 7385 mérést végeztek el, és mindössze 2 pozitív esetet találtak. Ez 0,03 százalékos fertőzöttséget jelent.
  • Az egyik magánlabor április 11. és 25. között 1585 mérést végzett, és mindössze 2 pozitív esetet talált. Ez 0,13 százalékos fertőzöttséget jelent a vizsgált körben.

Április 26-ig a négy orvosi egyetem és egy magánlabor összesen 12 440 teljesen tünetmentes embert tesztelt le, és közöttük mindössze 55 pozitívat talált (0,4 százalék). Ugyanebben az időszakban 12 704 panasszal érkező betegnél is végeztek orr- és garatmintavételt (PCR). Itt 448 koronavírusost találtak, ami a vizsgált emberek 3,5 százaléka.

Koronavírus: 300 főre emelkedett az elhunytak száma | Magyar Hang

Érthető okokból a kontaktszemélyeknél, tehát a fertőzésgyanús emberekkel közeli kapcsolatban lévő emberek tesztelésénél a legnagyobb a találati arány, hiszen itt valószínűsíthető leginkább, hogy többen is elkapták a fertőzést. Az egyetemek és a magánlabor április 26-ig 8011 kontaktszemélyt vizsgáltak meg, akik közül 329-et, azaz 4,1 százalékukat találták pozitívnak – írja az Index az előadás diái alapján.

Merkely Béla arról előadásának az MTI által is idézett részében arról is beszélyt, hogy az elmúlt hetekben egyre inkább intézeti, például idősotthoni és kórházi megbetegedéseket tapasztaltak. Az SE rektora összegzésében azt mondta, hogy az idejekorán bevezetett korlátozó intézkedések hatásosak voltak, tömeges fertőzés nem lépett fel, de nyájimmunitás sincs, ugyanakkor az intézeti fertőzések teszik ki az esetek jelentős részét, továbbá a PCR- és a gyorsteszteredmények is alacsony fertőzöttséget mutatnak.

Közel 18 ezer embert tesztelnek a hazai orvosi egyetemek május 1-től, hogy képet kapjanak a járványról | Magyar Hang

Merkely Béla úgy fogalmazott: „Elkezdődhet a lazítás, hiszen szépen lassan vissza kell térnünk a normális életbe, és ezt követeli meg a nemzetgazdaság szinten tartása is, de ezt csak úgy lehet megtenni, ha folyamatos kontroll van.”

A pénteken induló átfogó szűrővizsgálatról itt olvashat.