Új sekélygáz-kutakat állít termelésbe a Mol Kelet-Magyarországon

Új sekélygáz-kutakat állít termelésbe a Mol Kelet-Magyarországon

A Mol Campus épülete Budapesten, a Kopaszi-gát mellett az avatás napján, 2022. december 8-án. A 143 méter magas, nettó 86 ezer négyzetméter alapterületû épületben 2500 ember fog dolgozni. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három sikeres sekélygáz-fúrást hajtott végre Kelet-Magyarországon a Mol az elmúlt két hónapban, kettőt Komádi térségében, egyet pedig Álmosdon – jelentette be az olajtársaság. A három új kút akár húszezer átlagos családi ház gázigényét tudja kielégíteni néhány évig.

Az új találatokat a modern szeizmikus mérések speciális kiértékelése tette lehetővé, amelynek segítségével pontosabb képet kapnak a kutatási szakemberek arról, hogy hol van nagy eséllyel gáz a föld mélyén. A fúrásokkal megcélzott gáztelepek a szokványosnál sekélyebb mélységben, általában 1500-2000 méter közelében találhatóak, a program innen kapta a nevét.

Az elmúlt években 18 fúrásból 16 hozott sikert, a vállalat magyarországi évi 1,4 milliárd köbméter gáztermelésének jelenleg nagyjából 5 százalékát adja a sekélygáz. Egy ilyen kút átlagosan 5–6 hónap alatt termelésbe állítható, az eddig feltárt sekélygáz kutak körülbelül 30-40 ezer átlagos családi ház földgázigényét tudják biztosítani, ez a szám az új kutak termelésbe állításával hamarosan eléri az 50 ezret.  

 

Címkék: Mol, földgáz, kútfúrás