Újabb fejlemények kata-ügyben: az államtitkár pontosította a kormányinfón elhangzottakat

Újabb fejlemények kata-ügyben: az államtitkár pontosította a kormányinfón elhangzottakat

A Kormany.hu által közreadott képen Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 25-én. MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jövőre a katás vállalkozást bújtatott foglalkoztatottként alkalmazó nagy cégnek 40 százalékos mértékű adót kell fizetnie akkor, ha az egymás közötti ügyleteik egy éven belül meghaladják a 3 millió forintot. Lényeges, hogy a plusz terhet a nagy cégnek kell megfizetni, ez alól csak egyetlen kivétel van, ha a kisadózó kifizetője külföldi – nyilatkozta az MTI-nek Izer Norbert, a pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára, aki Gulyás Gergely kancelláriaminiszter Kormányinfón elhangzott szavait pontosította.

A kata visszaélésszerű alkalmazása nemcsak az államkassza bevételét csökkenti, hanem a piaci versenyt is torzítja. A Pénzügyminisztérium elemzése szerint amíg 2013-ban az adónem bevezetésekor a katát választóknak mindössze 3 százaléka volt foglalkoztatott korábban, addig ez az arány 2019 végére jelentősen megnőtt: az akkor mintegy 377 ezer nyilvántartott katás közel 40 százaléka a vállalkozás megkezdése előtt alkalmazott volt, jellemzően munkaviszony keretei között foglalkoztatták.

Az államtitkár szerint a katások  jelentős többsége – a tárca előzetes számításai szerint, több mint háromszázezer kisadózó –  semmiféle változást nem fog tapasztalni, őket a rendelkezések egyáltalán nem érintik.

Izer Norbert arról is beszélt, hogy jelentős piactisztító hatása lehet az intézkedésnek. A tárca szakemberei kiszámolták, hogy csak a húsz legnagyobb „katás foglalkoztató” összességében 4700 olyan katást alkalmaz, akiknek évente több mint hárommillió forintot fizet ki. A költségvetést, illetve a tisztességes piaci szereplőket érő kár nagyságrendjét pedig jól jelzi, hogy az így kifizetett összeg eléri a 32 milliárd forintot.

Lényeges változtatás az is, hogy a jövőben egy magánszemély csak egy vállalkozási formában lehet kisadózó. Az adóhivatal a bejelentéskor vizsgálni is fogja, hogy a nyilvántartásában szerepel-e már kisadózóként a vállalkozó, és ha igen, az új bejelentést visszautasíthatja. Ezzel megakadályozzák, hogy egy-egy vállalkozó több cégen keresztül katás vállalkozásként kössön üzletet valamely nagyobb céggel, és így kerülje el az alkalmazottak után fizetendő adókat és egyéb közterheket.