Újabb rekord dőlt meg: már hétszáz felett az új fertőzöttek száma

Újabb rekord dőlt meg: már hétszáz felett az új fertőzöttek száma

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának munkatársa nukleinsav kivonást végez egy biztonsági fülkében a központ laboratóriumában Pécsen 2020. április 18-án. A laboratóriumba Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyéből érkeznek minták (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen 718 új fertőzöttet találtak a hatóságok az elmúlt 24 órában, ami újabb rekordot jelent – derül ki a koronavírussal kapcsolatos hivatalos kormányzati tájékoztató oldalról. Mint írják, elhunyt egy idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 631 fő, viszont szerencsére 4014-en már meggyógyultak.

Összesen jelenleg az aktív fertőzöttek száma 6264 fő. Az érintettek 43 százaléka, az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti. 259 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 12-en vannak lélegeztetőgépen.

Orbán Viktor miniszterelnök nem sokkal a friss adatok nyilvánosságra hozatala előtt jelentett be néhány új intézkedést a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. Így például elrendelték, hogy az iskolába történő belépéskor kötelező a hőmérséklet-ellenőrzés. Emellett ingyen fogják biztosítani az influenza elleni védőoltást annak, aki azt igényli. Egy további fontos terv pedig: a miniszterelnök kiadta az utasítást is, hogy rövid időn belül kér egy szabályozást, hogy hatósági árassá tudják tenni a teszteket.

A kormányfő arról is beszélt, hogy tudni lehetett, a második hullám másmilyen lesz, mint az első. Éppen ezért a – szavai szerint – haditervet is másként kellett elkészíteni. – Az emberek azt akarják, hogy Magyarország működjön, nem engedhetjük meg, hogy a vírus újra megbénítsa az országot – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, a cél nem az, hogy mindenki maradjon otthon, hanem, hogy az ország működőképes maradjon.

https://www.facebook.com/orbanviktor/videos/998239110637723/?epa=SEARCH_BOX

A központi tájékoztató oldalon közben ismét kérték, a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerülni érdemes azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak. Tartani kell a szociális távolságot, gyakran és alaposan kezet mosni, a maszkot pedig viselni az üzletekben és a tömegközlekedésen. Utóbbi kapcsán a fővárosban már új szabályok léptek életbe, aki nem viseli vagy szabálytalanul hordja, akár 8 ezer forintos bírságot is kaphat, de jövő keddtől a Volán járatain és a vonatokon is leszállíthatják a szabálytalankodó utast.

Ismét leszögezték azt is, hogy akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Címkék: járvány, koronavírus