Újra csökken a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

Újra csökken a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

Kemes Klára, a Pannon Egyetemhez tartozó Soós Ernõ Víztechnológiai Kutató-Fejlesztõ Központ asszisztense a MOL nagykanizsai laborjában 2020. április 20-án (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korábbi hetekben megfigyelt emelkedést követően ismét csökkenésnek indult a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja országos átlagban – közölte szerdán délelőtt a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A tájékoztatás szerint a vizsgált helyszínek közül csökkenő tendencia észlelhető a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, valamint Győrben, Kaposváron és Szombathelyen. Mindenhol máshol stagnál az érték, emelkedést sehol sem figyeltek meg.

A vírus örökítőanyagának szennyvízben mért koncentrációja jelenleg két térségben magas, Salgótarjában és Pécsen, további 19 mintavételi helyen pedig az eggyel alacsonyabb, úgynevezett emelkedett tartományba esik. Még kedvezőbb, mérsékelt szintet csak Győrben mértek.

A Koronavírus Sajtóközpont közben azt is közölte az MTI-vel, hogy az előző héten 528 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 2 200 739-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Jelenleg valamivel több mint 400 aktív fertőzöttről tudni, 379 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen. A múlt héten meghalt 10, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 48 838-ra emelkedett. A közlemény szerint Magyarországon a járvány jelenleg mérsékelten zajlik, ami köszönhető a magas átoltottságnak is.