Ülősztrájkba kezdtek a diákok a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban

Ülősztrájkba kezdtek a diákok a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban

A miskolci Földes Ferenc Gimnázium épülete

Fotó: Wikipedia.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Folytatják a péntek reggeli élőláncos demonstrációt a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanulói, akik ülősztrájkba kezdtek. Erről a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számolt be a közösségi oldalán.

A tiltakozó diákok azt írták, hogy „A jelenlegi oktatási rendszer rohad, kétségtelen. Ez országszerte egyre nyilvánvalóbbá válik, ha ezt egyesek nem is akarják bevallani maguknak. Nemcsak a kisebb településeken, de már a nagyobb városok nagyobb iskoláiban is egyre érzékelhetőbbé válik, hogy milyen irányba halad a magyar oktatás”. Mint írták, a tanárhiány egyre növekedő probléma, az állami iskolák lepusztultak. Cselekvés nélkül az oktatás lenullázása romba fogja dönteni az országot – fogalmaztak.

A tanulók saját iskolájukról azt közölték: matektanáruk, aki 18 évi középiskolai tanítás után távozott, tavasszal még olimpikonokat nevelt, most pályakezdő informatikusként lényegesen többet keres. Magyartanáruk szintén tanév közben hagyta el a közoktatást. A tanárhiány kezelésére nyugdíjból hívnak vissza pedagógusokat. Továbbá több tanáruk különböző szakmákat tanul, hogy a fizetését ki tudja egészíteni (asztalosnak tanuló tanárunkból nem is egy van, de villanyszerelőről is tudnak). Emellett idén ismét a tanulók visznek fénymásoló papírt az iskolába, illetve azt hallották tanárainktól, hogy „nem fizetik a tanulmányi versenyek útiköltségeit sem, hogy könyvek fele pocsék, s a vacak ablakokon behúz az őszi hideg”.

Ezért a Földes Ferenc Gimnázium tiltakozó diákjai úgy döntöttek, hogy pénteken az országos szintű élőláncot folytatják, és a Földesben 18-án nem lesz tanítás, akkor sem, ha még mindig vannak olyan tanárok, akik nem mernek, nem akarnak sztrájkolni.

A követeléseik országosan ismertek, azokkal egyetértenek:
1. Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!
2. Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!
3. Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
4. Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!
5. Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
6. Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig!
7. Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
8. Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!
9. Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást! – áll a miskolci gimnázium demonstráló tanulói által aláírt közleményben.