Változóan felhős időre számíthatunk többórás napsütéssel

Változóan felhős időre számíthatunk többórás napsütéssel

Gomolyfelhő, cumulus (Fotó: Wikipedia.org)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Általában változóan felhős időre számíthatunk többórás napsütéssel, de az éjszaka képződött köd, illetve rétegfelhőzet az északi megyékben helyenként tartósan megmaradhat ˜– írja pénteki előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Mint megjegyzik: északnyugaton lehetnek a legtovább rosszak a látási viszonyok. A borult tájakon szitálás előfordulhat. A délnyugati, déli szél az Alföldön és délnyugaton megélénkül, utóbbin néhol meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 14 és 22 fok között valószínű, de a borongós területeken ennél hűvösebb lesz az idő. Késő estére 9 és 15 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ami az orvosmeteorológiát illeti, az Időkép előrejelzése szerint pénteken is folytatódik a frontmentes időjárás. Reggelre viszont elsősorban az északi, az északnyugati és a nyugati tájakon többfelé nyirkos, hűvös idő várható, így az ízületi fájdalmaktól szenvedők továbbra sem lélegezhetnek fel. Ráadásul egyes tájegységeken tartósan megmaradhat a köd, ezért napközben is felerősödhetnek a panaszok. Az ország déli felén intenzív melegedés miatt vérnyomás-ingadozás, fejfájás, migrén jelentkezhet. Az ország déli felén, valamint keleten feltámad a szél, ami fejfájást, ingerlékenységet, nyugtalanságot idézhet elő. A nyirkos idő kedvez a kórokozók terjedésének, ezért öltözzünk rétegesen.

A közlekedésmeteorológiáról szólva, északnyugaton a pára, a köd korlátozott látási viszonyokat eredményezhet. Jelentős csapadék nem várható, de a tartósan ködös, borongós tájakon előfordulhatnak ködszitálástól, szitálástól nedves, csúszós útszakaszok. A naposabb tájakon, elsősorban délen és délkeleten érdemes lesz napszemüveget viselni vezetés közben. Az ország déli felén, valamint keleten élénk, erős lesz a délnyugati szél, ami jelentősebben csökkentheti a járművek menetstabilitását.

Címkék: időjárás