Van olyan kórház, amelynek már ötmilliárdos addósága van

Van olyan kórház, amelynek már ötmilliárdos addósága van

A budai Szent János Kórház lepusztult épületei 2022-ben (Fotó: Olvasónktól)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már számos kórházban hárommilliárd forint feletti az adósság – hívta fel a figyelmet a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselője, a párt árnyékkormányának egészségügyi minisztere vasárnap.

Komáromi Zoltán a DK Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, „az egyre drámaibb szakemberhiány és kórházi fertőzések” mellett a kórházak adóssága rekordmértékű lett. Hozzátette: szeptember végére az adósság meghaladta a 108 milliárd forintot, és a kormány a magyar emberek életét veszélyezteti azzal, hogy „hagyja elszállni az adósságokat”.

Elmondta, megnézték a Magyar Államkincstár oldalán elérhető adatokat, amely szerint országszerte nem egy kórházban az adósság mértéke túllépte a 3 milliárd forintot, példának hozta fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórházat és a budapesti Szent János Kórházat. „A csúcstartó” azonban a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, amelynek adóssága 5 milliárd forintnál tart – ismertette. Az árnyékkormány szerint az adósságból fakadó készlethiány a még hosszabb várólistákhoz fog vezetni – mondta. Komáromi Zoltán szerint a kormány szándéka az, hogy „a milliárdos elit számára hatalmas nyereséget hozó magánegészségügy” felé terelje a betegeket.

(MTI)