Varga Mihály: Európa valamennyi országa a kereszténységnek köszönheti azt, amit az elmúlt évszázadokban elért

Varga Mihály: Európa valamennyi országa a kereszténységnek köszönheti azt, amit az elmúlt évszázadokban elért

Varga Mihály pénzügyminiszter az örökösföldi református templom átadási és szentelési ünnepségén Nyíregyházán 2020. szeptember 13-án (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Keresztény kultúránkat változatlanul olyan erőforrásnak tartjuk, ami megtartja nemzetünket, alapja szabadságunknak és egyben megújulásunk forrása is – jelentette ki a pénzügyminiszter az örökösföldi református templom átadási és szentelési ünnepségén vasárnap Nyíregyházán.

Varga Mihály elmondta, a kormány természetes szövetségesként tekint az egyházakra, amelyek jelentős szerepet vállalnak Magyarország szellemi és lelki megújulásában. – Ezért segítjük az egyházakat abban, hogy közfeladataikat és közösségépítő szolgálatukat minél jobb feltételek között láthassák el – tette hozzá.

A pénzügyminiszter beszélt arról is, hogy Magyarországon épülnek és erősödnek a hívők azon közösségei, amelyek elbírják és örömmel vállalják a kőtemplom építésének terhét és velük együtt épülnek és újulnak meg templomaink. A ma Európájában külön értéke van a keresztény hitnek, annak a gondolatnak, hogy az emberek és nemzetek szabadsága nem elválasztható, ahogy a keresztény hit és életforma szerepe sem vonható kétségbe a társadalom életében és jövőjében. – Európa valamennyi országa a kereszténységnek köszönheti azt, amit az elmúlt évszázadokban elért, Magyarország kormányának ezért az a feladata, hogy hazai politikájában megjelenítse és a nemzetközi fórumokon is képviselje ezeket az elveket – hangoztatta Varga Mihály, hozzátéve, a kabinet támogatásával az elmúlt években több ezer egyházi-közösségi program valósulhatott meg.

A miniszter beszédében emlékeztetett, a tavaszi koronavírus-járvány miatt kizökkent az élet a megszokott rutinokból és nem várt módon kellett szembesülni az emberi élet törékenységével és a sebezhető gazdasági környezettel. Ebben az időszakban nagyon sok ember számára nyújtottak lelki segítséget és támogatást az egyházak, velük és az emberekkel közösen „jól kezeltük a veszélyhelyzetet”. Kifejezte reményét, hogy ez a figyelem kitart és segít abban, hogy „továbbra is vigyázhassunk egymásra”.

Az ünnepségen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, büszkeséggel léphetnek be hívek abba a templomba, ami egy kis közösség elhatározásából és összefogásával válhatott valósággá. A közös erőfeszítést méltatva az államtitkár elmondta, a helyi református gyülekezet álmát karolta fel az egyház a kormány és Nyíregyháza polgárainak segítségével, bizonyságot téve arról, hogy a hit, az akarat és a jó szándék továbbra is teremtő erővel bír.

Nyíregyháza-Örökösföld új templomának megépítését a helyi református közösség kezdeményezte. A mintegy 700 millió forintos beruházást a Magyarországi Református Egyház Zsinata mellett a kormány 450 millió forinttal támogatta. Az új református templomból, gyülekezeti házból és parókiából álló épületegyüttest Kulcsár Attila Ybl-díjas építész tervezte. A 250 hívőt befogadó templom tornya harminc méter magas, a gyülekezeti házban kapott helyet a lelkészi hivatal, a gyülekezeti terem, emellett kisebb csoporttermek, csendes szoba, baba-mama szoba, gyülekezeti konyha, raktárak és mellékhelyiségek állnak a hívők és a személyzet rendelkezésére.

(MTI)