Várhatóan csak a karbantartás idejére zár be a miskolctapolcai barlangfürdő

Várhatóan csak a karbantartás idejére zár be a miskolctapolcai barlangfürdő

A felújítás alatt álló Miskolctapolca Barlangfürdő 2018. január 26-án (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Korábban arról szóltak a hírek, hogy nem érkeztek meg a nyitva tartáshoz szükséges korábbi felajánlások. Ezt a Boon.hu szerint Veres Pál polgármester megerősítette, de néhány hetesnél hosszabb szünetet ennek ellenére sem terveznek. 

Előreláthatólag csak a szokásos éves karbantartás idejére zár be a miskolctapolcai Barlangfürdő, legalábbis erre lehet következtetni Veres Pál polgármester Facebook-posztjából, amelyet a Borsod megyei napilap weboldala, a Boon.hu idézett. (Veres közösségi oldala nem nyilvános, így csak a lap interpretációjára hagyatkozhatunk.) 

A lapra hivatkozva vasárnap mi is hírt adtunk arról, hogy a miskolctapolcai Barlangfürdő január 8-ig várja vendégeit, utána két hétre biztosan bezár, amelynek elsődleges oka a szokásos karbantartás. Az ugyanakkor bizonytalan, hogy a munkálatok után ismét kinyithat-e az intézmény. Ugyanis – ahogy írta a lap – a helyi vállalkozók által korábban felajánlott összesen 20 millió forintos támogatásból összesen 4,5 millió forint érkezett meg. A támogatás előzménye, hogy az önkormányzati üzemeltetésű fürdőnek egy október 3-i közgyűlési döntéssel október 10-én már le kellett húzni a rolót az energiaválság miatt, amivel összefüggésben elbocsátották a fürdőtársaság 110 emberét. Ennek hírére fogtak össze a helyi vállalkozók.  

A város polgármestere – a Boon cikke szerint – megerősítette, hogy január 8-ig üzemel a fürdő, addig a vállalkozók – a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a városvezetés összefogásaként – pénzéből tud üzemelni a fürdő. A nyitva tartáshoz 65 millió forintra van szükség. Veres Pál megjegyezte, hogy a háromoldalú megállapodás feltételeit egyelőre csak a város teljesítette maradéktalanul. Az ígért és várt támogatásból eddig – szemben a korábbi hírekkel, nem 4,5, hanem – alig több mint ötmillió forint érkezett meg. – Ennek ellenére a város vezetése a városvédelmi alapból biztosította a szükséges forrásokat, így a Barlangfürdő mindenki megelégedésére nyitva van – írta a városvezető.   

Veres Pál kiemelte továbbá, hogy a Barlangfürdő teljeskörű karbantartását eddig minden évben januárban végezték, ezért az az év első hónapjában mindig is zárva volt. De a karbantartás alatt úgynevezett szárazlábas túrákat szerveztek, ahol a látogatók bejárhatták a barlangjáratokat. Mivel az októberi bezárás alatt a karbantartás egy részét elvégezték, januárban a négyhetes karbantartási szünet lecsökkenhet két hétre, így a Barlangfürdő, a tervek szerint január utolsó hetében nyitásra kész lehet. Veres Pál hangsúlyozza: a miskolci városvezetés kinyilvánította, és az elmúlt hónapokban tettekkel is bizonyította, hogy a Barlangfürdőt nyitva kívánja tartani, ez a legfőbb célunk 2023-ban is. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a város és a Miskolc Holding vezetése a december 19-vel kezdődő héten tárgyalja a Miskolci Fürdő Kft. 2023. évi üzleti tervét, így felelőségteljes nyilatkozatot ezután tehetnek a Barlangfürdővel kapcsolatban. 

Lapunk telefonon érdeklődött a gyógyfürdő ügyfélszolgálatán, ahol a polgármester szavaival nagyjából egybehangzó tájékoztatást kaptunk. Mint közölték, a fürdő január 9-től zár be és előreláthatólag január 28-án nyit újra. (Tehát az eddig hangoztatott két hét helyett szűk három hétig fog tartani a karbantartás.)