Városligeti halpusztulás: az előzetes vizsgálatok alapján nem a Széchenyi fürdő hibázott

Városligeti halpusztulás: az előzetes vizsgálatok alapján nem a Széchenyi fürdő hibázott

Budapest, 2020. szeptember 11.
A Városligeti Műjégpálya és a Vajdahunyad vára 2020. szeptember 11-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. minden segítséget megad a Városligeti-tóban történt tömeges halpusztulás kivizsgálásához, közlésük szerint az előzetes laborvizsgálati eredmények alapján a társaság nem hibázott.

A vállalat az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: április 6-án, szerdán 10 óra 50 perckor szereztek tudomást a Városliget Zrt.-től a Városligeti-tónál történt „sajnálatos eseményről” és haladéktalanul a közcsatornákba terelték a Széchenyi fürdőből a tó felé áramló vizet.

Szerintük az ügy szempontjából releváns időszakban a fürdőben nem történt üzemzavar. Hangsúlyozták, hogy a fürdőt a vonatkozó jogszabályok és belső utasítások szerint üzemeltették.

A kommunális szennyvizet külön bekötésen keresztül vezetik közvetlenül a közcsatorna-hálózatba, míg a Városligeti-tó felé a használt medencevizet vezetik el „a megszokott gyakorlat szerint” – ismertették, kiemelve: a rendszer biztosítja, hogy a használt medencevíz soha ne keveredjen a kommunális szennyvízzel.

A társaság vezetése minden segítséget megad a halpusztulás kivizsgálásához és messzemenően együttműködik a kijelölt szervek, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi hatóság osztályának és a Pest Megyei Kormányhivatal Gödöllői Járási Hivatala élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi osztályának szakembereivel.

Arra is kitértek, hogy külső, akkreditált laboratórium mintát vett a hatóság által kiadott vízjogi üzemeltetési engedélyben meghatározott komponensekre. Ezenkívül a BGYH saját akkreditált laboratóriuma is bekapcsolódott a vizsgálatba és több ponton – a kibocsátási helynél lévő kormányzóaknából, a Városligeti-tó befolyónál és a Robinson étteremnél mintát vett.

Közölték, hogy a külső, akkreditált labor előzetes vizsgálati eredményei szerint a hatóság által megállapított határérték felletti kibocsátás nem történt, szennyezett víz Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által nem került a tóba. Jelezték, hogy a saját laboratóriumuk előzetes eredményei és a bakteriológiai vizsgálatok is ezt támasztják alá.

A végleges laboratóriumi eredmények megérkezéséig további nyilatkozatot a BGYH nem tesz – olvasható a közleményben.

Az Indexnek korábban azt nyilatkozták szakértők, elképzelhetőnek tartják, hogy a Széchenyi Gyógyfürdőből érkező termálvízben lévő biológiai szennyeződések, illetve a magas fertőtlenítőtartalom okozhatta a halak pusztulását. A GYH közleménye szerint tehát nagy valószínűséggel nem ez történt. 

A Főkert megbízásából a tó haltelepítését végző cég, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója, Lévai Ferenc a portálnak arról beszélt, kizártnak tartja, hogy valaki szándékosan megmérgezte a vizet.

– A Városliget nappal tele van emberekkel, éjjel meg köztéri kamerák figyelik a területet. Emellett ha szándékos mérgezés történt volna, az a tó teljes élővilágát károsította volna, de a kacsák és a teknősök, a csigák és rákok is sértetlenül megúszták. Az tudni kell, hogy a tavat a Széchenyi fürdő elhasznált termálvize táplálja, ha túlklórozzák a medencéket, arra a kopoltyúsok érzékenyen reagálnak, bizonyos mennyiség felett a tömeges kipusztulásukat is okozhatja, hisz az oxigénfelvételük közvetlenül a vízből történik. Ezzel szemben a vadkacsa már a lábán érzi, hogy csípi a víz, és azonnal elhagyja a területet. A teknősbéka vastag bőrén is kevésbé jut át a szennyeződés, és ki tud menekülni a partra. A páncélosok is védettebbek – fejtegette.