Vasárnap indul a kétnapos Volánbusz-sztrájk

Vasárnap indul a kétnapos Volánbusz-sztrájk

Volánbuszok. Fotó: Volánbusz / Favcbook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet advent második vasárnapjára, azaz 2023. december 10-ére és az azt követő hétfőre, december 11-ére munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál. A Fővárosi Törvényszék első fokon jogszerűnek ítélte a Volánbusznál tervezett munkabeszüntetést, ezért a sztrájkot meg is kezdik vasárnap. 

Mint arról lapunk részletesen írt, a szakszervezet szerint a sztrájkra azért van szükség, mert elakadtak a bérfejlesztési tárgyalások. A szakszervezet 2024-re 25 százalékos béremelést szeretne, erre az igényre azonban a Volánbusz Zrt. november 24-ig nem válaszolt, ezért folyamodtak a sztrájkhoz. A társaság viszont azért tartja indokolatlannak a sztrájkot, mert szerinte a vita nem a sztrájk lehetőségéről, hanem az időzítéséről szól. A Volánbusznak az az álláspontja, hogy az idei évben munkabeszüntetésre sem ok, sem jogszerű lehetőség nincs, hiszen a Kollektív Szerződés keretében a 2023-as évre érvényes bérmegállapodás van hatályban, amit a Volánbusz vezetése maradéktalanul betartott – állítják közleményükben. 

Ettől függetlenül a társaság megkezdte a felkészülést a sztrájkra: az elégséges szolgáltatás keretében az első nap a járatok 80, a második nap pedig az 55 százaléka közlekedni fog, ez azt jelenti, hogy a Volánbusz a két nap során összesen mintegy 23 ezer kieső járattal tervez országszerte. A Volán oldalán található részletes tájékoztatásban megtalálható, hogy a helyközi illetve a helyi közlekedésben milyen korlátozások, járatkimaradások lehetnek a két sztrájknapon.

– Egyetért a SZAKSZ december 10-11-ére szervezett munkabeszüntetésével az Egységes Közlekedési Szakszervezet, s a Volánbuszos tagjai saját döntésük alapján csatlakozhatnak is a sztrájkhoz – derül ki az EKSZ lapunknak eljuttatott közleményéből. Naszályi Gábor, a szervezet elnöke leszögezte, miután a Fővárosi Törvényszék első fokon jogszerűnek ítélte a SZAKSZ által kezdeményezett sztrájkfelhívást – amit korábban a munkáltató támadott meg a bíróságon –, kétség sem férhet ahhoz, hogy a Volánbuszosok munkabeszüntetésének már nincs akadálya. Az EKSZ elnöke azonban határozottan állítja, a kialakult helyzetért elsősorban a munkáltató, a MÁV Zrt. a felelős. Naszályi fontosnak tartja leszögezni, nem a béremelés mértéke, csupán az érdemi tárgyalások megkezdésének kikényszerítése az elsődleges cél, ami miatt a társszakszervezet ehhez a végső megoldáshoz folyamodott.