Véget ért az előválasztás, több mint 600 ezren szavaztak

Véget ért az előválasztás, több mint 600 ezren szavaztak

Előválasztási sátor a Bikás parkban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Este valamivel fél kilenc után ért véget az ellenzéki előválasztás első fordulója. A részvétel meghaladta a 600 ezret. A szavazatokat szerda reggel kezdik összeszámolni.

Karácsony Gergely, budapesti főpolgármester és az MSZP–Párbeszéd–LMP miniszterelnök-jelöltje a Telex tudósítása szerint elmondta, hogy az igazi győztes a demokrácia és a változás akarata volt. A vesztes pedig a „pöffeszkedő, úrhatnám” hatalom.

„Okkal mondhatjuk, a részvétel meghaladta minden várakozásunkat, számolhatjuk úgy is, hogy a 2018-as parlamenti választási részvétel 10 százalékát is meghaladja azok aránya, akik leadták szavazatukat az előválasztáson. Ez nagy siker és világos jelzés: a változás elkezdődött” – írta Karácsony Gergely Facebook-posztjában.

Karácsony szerint gyorsan meg kell állapodni a második forduló időpontjáról. Szerinte az volna a szerencsés, ha a második fordulóban is két hétvégén szavazhatnának az emberek. Felmerült, hogy akik az első fordulóban regisztráltak online, azoknak ne kelljen újra.

Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje hasonlóan a Facebookon szólalt meg az első forduló zárásakor. „Hosszú és küzdelmes hónapokon vagyunk túl. Én magam is. Hónapok óta járom az országot nagyvárosoktól a legkisebb településekig, hogy elvigyem a változás üzenetét, hogy elmondjam, van kiút az Orbán-rendszerből, és a rendszer bukása az előválasztással fog megkezdődni.”

Dobrev Klára szerint a magas részvétel bizonyítja, hogy fel lehet rázni az országot egy közös ügy érdekében: „Megmutattuk, hogy képesek vagyunk összefogni, és együtt létrehoztunk valamit, amit korábban még senki. Hol halkabb, hol hangosabb viták mellett, ahogy az egy demokráciában természetes”

Márki-Zay Péter is megköszönte az előválasztáson való részvételt, és elmondta, hogy az előválasztás fantasztikus állomása volt az ellenzéki együttműködésnek. Márki-Zay szerint „az ellenzék közös jelöltjeit előválasztáson, ne pedig pártmutyik eredményeként válasszuk ki”.

Jakab Péter, a Jobbik jelöltje cikkünk írásakor még nem tett ki új posztot a Facebook-oldalára. Az utolsó, délutáni bejegyzésében még szavazásra buzdított.

Fekete-Győr András, a Momentum jelöltje az ATV Egyenes beszéd című műsorában vele készített interjút osztott meg a választás vége után. Az interjúban például az esetleges elszámoltatás jogi hátteréről és ennek realitásáról kérdezték.

Címkék: előválasztás