Vihar miatt félbeszakadt a színművészetisek tüntetése

Vihar miatt félbeszakadt a színművészetisek tüntetése

Tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Néhány órával azelőtt, hogy a kormány döntése szerint szeptember 1-től alapítványi formában működik tovább a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a hallgatók kezdeményezésére demonstrációval egybekötött szolidaritási utcabált szerveztek hétfő kora estétől az egyetem Vas utcai épülete elé. Az eredetileg 22 óra 30-ig tervezett tüntetést 21 óra 15 perckor a közelgő vihar miatt a szervezők lefújták.

Ettől függetlenül a beszédeket meg tudták tartani, amelyeket, illetve a demonstrációról készült közvetítést is alább megnézhetik és olvashatják:

https://www.facebook.com/watch/live/?v=3106311139485741&ref=watch_permalink

Az előzetes program szerint a rendezvény felszólalói: Bodó Viktor - Jászai Mari-díjas színházi rendező; Fullajtár Andrea - Jászai Mari-díjas színművész, az Egyetem oktatója; Hajdu Szabolcs - Balázs Béla-díjas filmrendező; Németh Gábor - József Attila-díjas író, forgatókönyvíró, az Egyetem oktatója és Vilmos Noémi - az Egyetem végzős rendezőhallgatója.

Az első beszédet, az egyetemen 9 éve tanító Fullajtár Andrea mondta, akit Bodó Viktor követett egy lendületes beszéddel. Mint mondta: erre az egyetemre eddig nem volt könnyű bekerülni, se diákként, se tanárként – megvannak, megvoltak a követelmények. A rendező szerint az egyetem és a hallgatók mindent megtettek, hogy egyeztessenek – példaértékű, hogy nem süllyedtek le a sárdobálás szintjére. „Elég felháborító, hogy 2020-ban itt tartunk” – mondta. Volt egy tervük, ám ezek után nem indítják el azt az osztály, amit szerettek volna. „Addig nem akarok belépni többet erre az egyetemre, amíg vissza nem kapja az autonómiáját” – mondta Bodó Viktor. Szerint a „nagy lé”, az új kampusz ígéretével ezt elveszik az intézménytől. Az egyetemet elfoglaló kuratóriumnak pedig azt üzente: „Hol vannak a szakmai programok, ki és mit fog tanítani?”

Utána Hajdu Szabolcs filmrendező következett a színpadon. Mint az elején leszögezte: elsősorban azért jött, hogy tiltakozzon a hallgató, a tanárok mellett, akiket megaláztak, azok mellett a művészek mellett, akik kiálltak az egyetemért. Arra bíztatott, hogy ne adják át az egyetemet a hatalomnak. „A teljes filmes és színházi szakma egyként álljon ki amellett, hogy ne tehessék ezt az egyetemmel” – követelte. A rendező szerint ez nem csak az SZFE ügye, ez az egész országról szól, és egyre többeknek van ebből elegük. „Nem vagyunk egymás ellenségei, az ellenség fent ül a lelátón és szotyizik, és élvezettel nézi, ahogy egymásnak esnek” – közölte. Szerint a szakmát egymásnak ugratta a hatalom, hogy végignézze polgárháborút, a polgári háborút.

– Hallott valaki komoly szakmai érveket, látott valaki bármilyen koncepciót. Tizenöt éve tanítok ezen az egyetemen, de soha senki nem firtatta senkinek sem a politikai hovatartozását. Ahol nincsenek szabad gondolatok, ott nincsen művészet sem – jelentette ki Hajdu Szabolcs.

Németh Gábor író, forgatókönyvíró arról beszélt, törvények készítették elő évekig, feladatuk az egyetemi autonómia megszüntetése volt. „Tulajdonképpen nem történt, hanem csinálták: a miniszterelnök. Ígéretéhez híven befejezi, amit elkezdett, mindent bedarál – és minden a kezére játszik, még ez a fránya vírus is” – mondta, majd feltette a költői kérdést: „Miért hallgatnak a magyarok? Miért hallgat a teljes magyar felsőoktatás? Mi az, ami megmaradt?” Ez utóbbit megválaszolva megjegyezte: „Társaim az univerzitásban, megmaradt a tehetségetek, és hogy megkülönböztethessétek az igazságot a hazugságtól, hogy ezeket megkülönböztessétek egymástól, és megmaradt az emberi méltóságotok. Köszönöm, hogy veletek lehetek!”

Őt Gigor Attila követte, aki azzal indított: most diplomázik az alapképzéses rendezői osztályom. Majd felolvasta osztályfőnök társa, Enyedi Ildikó levelét. Ebben a rendezőnő azt írta: „Augusztus 28-án felmondta az SZFE-n. Szerettem volna folytatni, de már nem tudom meghirdetni a mesterképzéses osztályom. Nem volt jó érzékelni az elmúlt években, hogy ellenszélben dolgozunk. Rémisztő volt látni az egy éve indult rágalomhadjáratot. Elképesztő volt olvasni azokat a rágalmakat, hogy az egyetemen ideológiai képzés zajlik. Személyesen felkavaró volt, hogy a munkám, néhány odavetett szóval lenullázódik. Szívet tépő volt látni az egyetemi vezetés mindent megtett az egyeztetésért, miközben velük mosták fel a padlót. Hálás vagyok, hogy végig csinálták mindezt, miközben a sajtóban azt olvastam, nem hajlandóak tárgyalni.” Enyedi Ildikó aztán megköszönte név szerint az összes tanítványának.

Az est eredetileg tervezett programja ez lett volna:

• 19.00 - Szeplőtelen Fogantatás
• 19.30 - Beszédek
• 20.00 - Csaknekedkislány (CSNK)
• 20.30 - Beszédek
• 21.00 - BEKVART
• 21.30 - Beszédek
• 22.00 - Miquéu Montanaro és a KamaraSzakértők Táncmuzsikája
• 22.30 - Vége a demonstrációnak

A rendezvény első részének videóját pedig itt tudják visszanézni:

https://www.facebook.com/szfehok/videos/604295090241481/

Korábban – miután a nap folyamán lemondott az egyetem vezetése és a szenátusalapunknak nyilatkozott az SZFE hallgatói önkormányzatának elnöke. Csernai Mihály szerint a hétfő esti tiltakozó megmozdulásuk csak a kezdet, biztosan lesznek még újabb tiltakozó akciók.