Vizsgálja a debreceni akkugyár engedélyezését az Európai Bizottság

Vizsgálja a debreceni akkugyár engedélyezését az Európai Bizottság

Jávor Benedek (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vizsgálatot indított az Európai Bizottság (EB) a debreceni CATL akkumulátorgyár engedélyezésével kapcsolatban – derül ki Jávor Benedek Facebook-posztjából. A Párbeszéd politikusa közölte, hogy tavasszal nyújtott be a panaszt az EB-nek, miután a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal környezethasználati engedélyt adott akkumulátorgyárnak. Az üzem vízigénye Jávor Benedek szerint ugyanis egy olyan vízbázist terhel meg Debrecenben, amely már jelenleg is jelentősen túl van használva, a különböző vízkivételek pedig akár háromszorosan meghaladhatják a visszapótlódás ütemét.

– Az Európai Unió Víz Keretirányelve eközben a felszín alatti vízbázisok helyzetének javítását, a „jó” állapot elérését írja elő. A CATL-gyár engedélyezése lehetetlenné teszi ennek teljesítését, és a vízbázis állapotának további súlyos romlását vetíti előre – írta a politikus, aki szerint a nagyberuházás erőteljesen károsítja a jelenleg is kiszáradó, a felszín alatti vizekhez kötődő, Natura 2000-es védelem alatt álló olyan ökoszisztémákat, mint például a debreceni Nagyerdő. Továbbá akadályozza az uniós finanszírozású CIVAQUA projekt céljainak megvalósulását is, hisz annak célja éppen a talajvízszint-süllyedés megállítása és a térség vízpótlása.

– A Párbeszéd-Zöldek szerint a politikailag befolyásolt, a működésképtelenség határán billegő magyar zöldhatóság helyett objektív, független szervezet vizsgálatára van szükség, hogy kiderüljön, milyen tényleges hatásai lehetnek a CATL akkumulátorgyárának a debreceni vízbázisokra – írja posztjában Jávor Benedek.