WP: Az ukránok 40 százaléka ellenségként tekint Magyarországra

WP: Az ukránok 40 százaléka ellenségként tekint Magyarországra

Kárpátaljai magyarok a beregszászi magyar konzulátus előtt (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kárpátaljáról közölt riportot a The Washington Post, amely a magyar–ukrán kapcsolatokkal foglalkozik – vette észre az Index.hu. Az amerikai lap szerint Orbán Viktor magyar kormányfő Kijev problémás szomszédja, aki közeli kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, visszatérően akadályozza az Európai Unió Oroszország elleni szankcióit, és ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajnára nyomást kell gyakorolni, hogy tárgyaljon a békéről. Az amerikai lap Orbán Viktort olyan tekintélyelvű vezetőként mutatja be, aki elnyomja a politikai ellenzéket, és a nemzeti sajtót saját szócsöveként használja.

A lap által ismertetett októberi közvélemény-kutatás szerint Ukrajnában a megkérdezettek 40 százaléka ellenséges nemzetként tekint Magyarországra. Ennél többen csak Oroszországra és Belaruszra tekintenek ellenségként.

Mint írták, az ukrajnai határmenti városok lakói külföldi televízióból tájékozódnak, nem érzik magukat közelebb Kijevhez, mint a szomszédos nemzet fővárosához, közben az ukrán hatóságok által lebontott nemzetiségi emlékművük miatt forrongnak. A lap szerint Kárpátalján érezhető Magyarország hatása.

Kitértek arra is, hogy a háború előrehaladtával egyre fagyosabbá vált Orbán és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök viszonya. Emlékeztettek, hogy a magyar kormány nem járult hozzá ahhoz, hogy Ukrajnába küldött fegyverszállítmányok haladjanak át az országon. Ez ellenszenvet váltott ki Kijevből, Brüsszelből és Washingtonból egyaránt. Ugyanakkor befogadott menekülő ukránokat, és több százmillió dollárnyi humanitárius segélyt küldött Ukrajnába.