„Együtt sokkal könnyebb túlélni”

„Együtt sokkal könnyebb túlélni”

Karácsonyfa Beregszászon (Fotó: Magyar Hang/Majláth Ronald)

A háború, a folyamatos áramkimaradások és az elszabaduló élelmiszerárak miatt egész Ukrajna szenved, de az otthon maradt kárpátaljai magyarság a végsőkig kitart. Beregszászra utaztunk, hogy megnézzük, hogyan készülnek karácsonyra a magyarok.

Ha nem lenne ilyen összefogás, nem tudom, hogy az idősek egyáltalán túlélnék-e a telet – mondja Taracközi Ferenc, a Református Egyház beregszászi vezető lelkésze, akivel a az előkészületeket figyeljük a beregszászi református templom mellett. Az udvaron vagy két tucat ember szorgoskodik, fűrésszel aprítják a tűzifát és zsákokba csomagolják, amit aztán az időseknek szállítanak ki, hogy legyen mivel fűteniük. Az egyházi elöljáró szerint folyamatosan nyomon követik, kinek mire van szüksége, jelenleg 150 családról gondoskodnak. Amint beszélgetünk, újabb szállítmány érkezik: most élelmiszert hoztak. A gyülekezet presbiterei, munkatársai és önkéntesei máris láncba állnak, hogy bepakolják az épületbe a csomagokat.

– A kárpátaljai magyarok a történelem során nagyon sokszor kerültek hasonló helyzetbe. Ennél is drasztikusabb volt a málenkij robot, akkor a férfiak 90 százalékát elvitték – meséli a vezető lelkész, aki szerint 1945-ben akár be is fejeződhetett volna a kárpátaljai magyarság története. Azonban az a kevés férfi, aki hazatért, akár 6-8 gyereket is vállalt a feleségével.

• Mennyiben más most a beregszászi karácsonyfa a korábbiaknál?
• Miért nagyon fontos ilyenkor a helyi rádió?
• Hogyan érzik magukat a gyerekek az iskolában?

A teljes cikket a Magyar Hang december 22-én megjelent karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!