Zacher Gábor a járvány csúcsáról: Annyian haltak meg, mintha naponta 30 buszbaleset lett volna

Zacher Gábor a járvány csúcsáról: Annyian haltak meg, mintha naponta 30 buszbaleset lett volna

Zacher Gábor (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Indexnek adott interjú az ünnepi hétvége előtt Zacher Gábor, a hatvani kórház főorvosa.

A szakember mindenek előtt rávilágított arra: az, hogy Európa oltás tekintetében hol áll, nem jelent semmit, ameddig Afrika és Ázsia egyes országai le vannak maradva, ahonnan így újabb és újabb vírusvariánsok érkezhetnek. De felhívta a figyelmet a kevésbé oltott magyarországi régiókban rejlő veszélyekre is.

Elmondta továbbá, hogy megkésettnek tartja a diákok augusztus végi-szeptember eleji oltási akcióját.

Egy drámai hasonlatot is hozott a koronavírus-járvány okozta pusztításra, mégpedig a vasárnap hajnalban történt buszbalesetet véve alapul. „Ezek a balesetek szerencsére nem mindennaposak, de épp a koronavírus-járvánnyal állítottuk párhuzamba orvoskollégáimmal a tragédiát; hiszen sajnos sok olyan nap volt, amikor 200-300 haláleset volt a járvány miatt. Ez azt jelenti, hogy a korábbi járványhullámok tetőzésekor annyian haltak meg Magyarországon, mintha naponta 30 buszbaleset lett volna. Ez döbbenetes!”– fogalmazott.

A főorvos, mentősorvos külön véleményezte az augusztus 20-ai ünnepet is. Szerinte ilyenkor Budapest kiürül, vidék meg feljön a fővárosba. A mentősök készülnek, 60 autónál is több lesz a városban.

– Arról nem nyilatkozom, hogy ez mennyit tesz hozzá a fokozódó járványhelyzethez, itt inkább az iskolakezdés, ami többek szerint hozzájárulhat ahhoz, hogy a negyedik hullám berobbanjon – teszem hozzá, ezt két-három hétre jósolják. Nő a szűréseknek a száma, noha a napi gyakorlatban egyelőre még nem találkozunk az eddiginél több koronavírusos beteggel, és a kórházakban is csak egy-egy koronavírus-teszt mutat pozitív eredményt. Most még béke van. Most még a rendszer tök jól bírja, de hogy meddig lesz így, nem lehet tudni – tette hozzá a főorvos.