Zacher Gábor újabb járványhullámoktól tart

Zacher Gábor újabb járványhullámoktól tart

Zacher Gábor (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Attól tartok, de nagyon, hogy a koronavírusnak újabb és újabb mutációi bukkannak majd fel, amik ki tudják cselezni az védőoltásokat, így egyre durvább járványhullámok jöhetnek. Kifejezetten félek attól, hogy egy igen rossz forgatókönyv megvalósulása esetén nem 5, hanem 50 millió halottja lehet a járványnak világszerte” - mondta el az RTL-nek Zacher Gábor.

A toxikológus és sürgősségi főorvorvos szerint ennek a kockázatát nagyban növeli az egyenlőtlenség a világban. „Amíg nálunk 70, de más, fejlett országokban 80-90 százalékos az átoltottság, rengeteg hely van a világban, ahol 1-2 százalékos. Ha másért nem is, a saját érdekünkben küzdeni kellene a nagy különbségek csökkentéséért, mert a veszélyes mutációk éppen az ilyen térségekben alakulnak ki” - jegyezte meg Zacher Gábor.

Hozzátette ugyanakkor, hogy ennek a pesszimista forgatókönyvnek az ellenkezőjét várja, vagy inkább reméli. Azt, hogy megszelídül a vírus, lecseng a járvány. „Erre nagyon nagy szükségünk lenne, nem csak azért, hogy az egészségügy végre fellélegezhessen egy kicsit, hanem az egész társadalomban enyhülnie kell a súlyos stresszhelyzetnek, a borzasztó pszichés leterheltségnek. Egy friss felmérés szerint a járvány kezdete óta 30-ról 49 százalékosra nőtt itthon a depressziósok aránya, ami egészen félelmetes szám” - mondta Zacher Gábor.

A főorvorvos arról is beszélt, hogy szeretné elérni a marihuána orvosi alkalmazásának engedélyezését is, ám egyelőre erre nem lát esélyt Magyarországon.