Závecz: Éppen hogy, de vezet az ellenzéki közös lista

Závecz: Éppen hogy, de vezet az ellenzéki közös lista

Ellenzéki képviselők közös fogadalmat tesznek az Országház lépcsőjén 2019. január 3-án

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra is szoros a verseny a hat együttműködő ellenzéki párt közös listája és a Fidesz-KDNP között – ez derül ki a Závecz Research legfrissebb felméréséből. A 24.hu közölte a kutatást, amely szerint mindkét politikai erő enyhén növelte a támogatottságát a múlt hónap óta: a kormánypártok 37-ről 39 százalékra, az ellenzék 39-ről 40 százalékra. A biztos választók körében is hasonlóan szoros a verseny: az ellenzéki lista 50 százalékon áll, a kormánypártoké 48 százalékon.

Nemcsak az ellenzéki együttműködést, hanem önállóan a pártok támogatottságát is mérték. Eszerint a biztos választók között változatlanul a Fidesz vezet toronymagasan, 46 százalékkal. Az ellenzék legerősebb pártja a kutatás alapján a Demokratikus Koalíció 18 százalékkal, őket követi a Jobbik 16 százalékkal. Az MSZP és a Momentum 7-7 százalékot tudhat magáénak, az LMP 3 százalékon áll, míg a Párbeszéd, a kutyapárt és a Mi Hazánk 1-1 százalékon.

A teljes népességet tekintve már más az erősorrend, legalábbis az ellenzéki oldalon. Ebben a szegmensben is a Fidesz a legerősebb 34 százalékkal, a második helyen ugyanakkor a Jobbik áll – az elmúlt három hónap folyamatos emelkedésének köszönhetően – 13 százalékkal. A DK itt a harmadik 11 százalékkal, míg a szocialisták és a Momentum ebben az esetben is fej-fej mellett vannak 6-6 százalékkal. Az LMP 2 százalékot szerezne, míg a többi párt 1-1-et.

Az elmúlt időszakban más intézetek által készített felmérések némileg mást mértek. A Medián kutatása szerint áprilisban a megkérdezettek 40 százaléka szavazna a kormánypártokra, míg 36 százalék az ellenzéki összefogásra. A Nézőpont szerint pedig 6 százalékpontra nőtt a teljes felnőtt népességen belül a kormánypárt (40 százalék) előnye a „baloldallal” (34 százalék) szemben.