A fogasok is folyamatosan fejlődnek (x)

A fogasok is folyamatosan fejlődnek (x)

A fogasoknak általában nem tulajdonítunk túl nagy jelentőséget, felakasztjuk rá a kabátot, pulcsit és el is felejtkezünk róluk. Egyedül akkor figyelünk fel rájuk, ha például az egyik elhasználódik, elengedi magát és a ráakasztott ruhával együtt leesik. Természetesen ennél sokkal többet jelentenek, sőt, az elmúlt években több fejlődésen is átestek.

Milyen fogasokkal találkozhatunk?

A fogasok a többi otthoni kiegészítőhöz, bútorhoz és egyéb eszközhöz hasonlóan hatalmas fejlődésen mentek át. A piaci kínálat hatalmas, elég csak megnézni például a VasalatWebshop fogasait, és egyből látni fogjuk mi vár ránk.

Mára már több alapanyagból, formából, kivitelezésből, színből válogathatunk. A fogasok is megérkeztek a modern korszakba, hisz ugyanolyan fontos kiegészítői otthonunknak, mint bármelyik másik. Egy, a ház stílusához illeszkedő fogas rengeteget tud adni az ingatlan megjelenéséhez. Sokkal több lehet, mint egy kötelező kiegészítő, hiszen díszként is megállja a helyét.

A fogasok összességében nem mások, mint olyan eszközök, amelyekre kabátokat, sálakat, sapkákat, vagy kisebb táskákat akasztunk. Többféleképpen is szoktuk őket hívni, mint például kabátakasztó, ruhafogas, de a funkciója mindig ugyanaz. Az esetek többségében az előszobában vagy közvetlenül a bejárati ajtó mellett szokás elhelyezni, amit például téli időszakban gyakran használunk.

Léteznek szimpla akasztós, dupla akasztós, fogas akasztós és még tripla akasztós kialakítások is. Ha a megjelenésüket nézzük, találhatunk az antiktól kezdve a modern, minimalistán át kovácsolt darabokat is. Néhány gyártó még arra is odafigyel, hogy a fogas illeszkedjen a többi terméke stílusához is. Itt gondolhatunk a nagyobb bútorokra, de akár a többi kiegészítőre is, mint a fiókok fogantyúja vagy bútorgombok.

Vannak különlegesebb funkciójú fogasok is, mint amilyen a vállfához való fogas, vagy a nadrágfogas.

Miért van egyáltalán szükség fogasokra?

Sokan megspórolják ezt a kiegészítőt otthonukból, sőt, egyenesen pénzkidobásként gondolnak rá. Ők általában a fotelra, kanapéra, a szék támlájára vagy egyenesen a szekrénybe dobják be kabátjukat minden nap.

Természetesen ez addig működőképes, amíg valaki egyedül él (de akkor se mindig), de amint már többen élnek egy ingatlanban, vagy elérkezik a családalapítás, szükség van a rendszerezésre, hogy ne legyen folyamatosan rendetlenség, és hogy ne minden székről kabátok, pulcsik lógjanak.

Itt még csak a családról beszéltünk: ha vendégeket fogadunk, pláne télen, az első kérdés általában az, hogy hova tehetik a kabátokat. Ezért van szükség egy kifejezetten az előszobába szánt fogassorra.

Modern fogast a modern házakba?

Ez egyáltalán nem így van, hisz a hatalmas kínálatnak köszönhetően konkrétan olyan fogast tudunk venni, amilyet elképzelünk. Bármilyen színben, anyagban, stílusban és formában találhatunk fogasokat. Elegendő vásárlás előtt felmérni a lehetőségeinket és az ideálisat kiválasztani.