A kávéfőzők ára nem mindig jelzi a minőségüket

A kávéfőzők ára nem mindig jelzi a minőségüket

Kávé és kávéfőző (Fotó: Tudatos Vásárlók Egyesülete)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kávéfőzőket tesztelt egy nemzetközi kutatás keretében a Tudatos Vásárlók Egyesülete, és elég meglepő eredményeket kaptak: a készülék ára nem feltétlenül tükrözi azt, hogy mit tud kihozni a kávészemekből. Rengeteg készüléket próbálnak eladni nekünk a gyártók, többségüket csábító marketingüzenetekkel, de egyáltalán nem biztos, hogy százezreket kell elköltenünk, ha otthon is finom presszókávét szeretnénk.

Bár sokféleképpen isszuk a kávét, a tesztelők az alapoktól, az eszpresszótól indultak – ezeket a legkönnyebb összehasonlítani. Összesen 138 készüléket teszteltek laboratóriumi körülmények között, köztük őrölt kávéval működőket, beépített darálós és kapszulás gépeket is. A lefőzött kávé élvezeti értékét tíz szakember vakteszten vizsgálta, értékelve a krém intenzitását és megjelenését, az aromát, a pörkölés intenzitását, keserűséget, savasságot, fanyarságot, íz-egyensúlyt és a kávé állagát is. Megmérték azt is, hogy az egyes gépek milyen gyorsan készítenek el egy-egy adag kávét, illetve, hogy annak megfelelő-e a hőmérséklete az elkészülés után közvetlenül. Vannak gépek, amelyek egyszerre két csésze kávét is le tudnak főzni, ezek esetében egymáshoz képest is vizsgálták az elkészült presszókat.

Mivel egy kávéfőzőt a legtöbben napi szinten használnak, utánajártak annak is, melyiknek mennyire felhasználóbarát a használati utasítása, milyen könnyen lehet vele elkészíteni egy kávét tejhabbal, illetve tejhab nélkül, mennyire zajosak, vagy hogy mennyire könnyen tisztíthatóak és vízkőmentesíthetőek. Megmérték azt is, a készülékek mennyi energiát fogyasztanak a főzéshez, és mennyit készenléti állapotban – ezek az adatok a mai villanyárak mellett egyre fontosabbak.

A tesztelt készülékek átlagára 20 000 és 947 000 Ft között mozgott. A legdrágább egy automata modell volt, és összesítésben 69 százalékos eredményt ért el, míg a legolcsóbb, egy kapszulás kávéfőző a teszten 75 százalékot kapott. Magyarán húszezer forintos gépből jobb kávét kapunk otthon, mint a majdnem egymilliósból – legalábbis a tesztelők szerint. Ez karácsony előtt igazán fontos információ: ha szeretteinket egy jó eszpresszót készíteni képes géppel akarjuk megajándékozni, nem kell ingünk-gatyánk ráköltenünk a készülékre – az üzletekben elérhető áron találhatunk a csúcskategóriás gépeknél is jobb kávét készítő készülékeket. Bár az is igaz, hogy a drága gépek számos extra funkcióval kényeztethetnek el minket és nagyon szépek.

A teszteredmények arra is rámutattak, hogy egy márkán belül is nagyok lehetnek a különbségek, és ott sem mindig a drágább a jobb. Ha márkákra, géptípusokra, árakra és más egyéb részletekre kíváncsiak, a teszteredményt itt nézhetik meg alaposabban – igaz, csak fizetőkapu mögött.

Címkék: kávé, kávéfőző