A vízhatlan lepedők fajtái (x)

A vízhatlan lepedők fajtái (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az otthoni betegápolásban és a kisgyermekes családokban kényelmi szempontból jelentős szerepe van a vízhatlan lepedőknek. Segítségével sikeresen lehet megvédeni az értékes matracot a nedvességtől. Napjainkban már többféle anyagból többfajta lepedőt gyártanak, így jelentős kínálatból választhatnak a vásárlók.

Milyen anyagból készülnek ezek a termékek?

Az Értéksziget webáruházban mindenfajta vízhatlan lepedő közül választhatunk, most vegyük sorra, melyek ezek.

Elsősorban kórházakban találkozhatunk a műanyagból, ezen belül PVC-ből gyártott lepedőkkel. Ezek a nedvességet nem eresztik át, azonban nem szellőznek semennyire. Előnyük, hogy kellemes tapintásúak, bőrbarát hatásúak és nem zörögnek.

A pamutból készült ilyen termékek fő tulajdonsága, hogy puhák és jól áteresztik a levegőt, ezzel együtt viszont a nedvességet nem. Jól használhatóak kókuszmatracokhoz. A lágy tapintásuk miatt a gyerekek is kedvelik.

A harmadik kategóriába az impregnált frottír lepedők tartoznak. Ezeket a termékeket egy speciális vízzáró réteggel vonják meg a gyártás során. Alapanyaguk jó nedvszívó képességgel rendelkező antiallergén, 100% pamut frottír. Az ilyen lepedők speciális tulajdonsága, hogy speciális védőrétege a nedvességet nem engedi át, ugyanakkor inkontinencia esetén keletkező nedvességet magába szívja.

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik az ideális vízhatlan lepedő?

Bármilyen anyagból készüljön is a lepedő, fontos, hogy azokat a funkciókat ellássa, amelynek céljából a vásárlók használni kívánják. A legfőbb tulajdonság, amivel ezeknek a termékeknek rendelkezniük kell, hogy teljes felületükön megakadályozzák a nedvesség átszivárgását, megvédve ezzel az ágymatracot. Ezenkívül lényeges, hogy stabilan és gyűrődésmentesen lehessen a matrachoz rögzíteni őket.

A vízhatlan lepedő anyagában legyen annyira erős, hogy ne deformálódjon és ne szakadjon el könnyen. Legyen könnyen mosható és ne zörögjön amikor a rajta fekvő ember megmozdul. A jó minőségi lepedők ezenkívül lélegzőek, áteresztik a levegőt és jó tapintásúak, nem irritálják a bőrt.

Speciális termékek

Léteznek olyan fajtájú vízhatlan lepedők is, melyek nem fedik le teljes egészében a matracot, amire rögzítik őket. Ilyen például a harántlepedő, ami csak a kritikus területen, a derék környékén érintkezik az ággyal. Ez szülés után, erős menstruációs vérzés esetén, enyhe inkontinenciával küzdőknél alkalmazható, mint diszkrét megoldás.

Gyártanak még olyan lepedőket is, melyek az egész matracot becsomagolják, tehát egyfajta zsákot képeznek az ágymatrac körül. A lepedő cseréjéről ebben az esetben egy cipzár gondoskodik, így segítségével egyszerűen le- és felhúzható a burkolat. Ez abszolút védelmet biztosít, de 10 cm-nél vastagabb matracra sajnos nem használható.

A megfelelő vízhatlan lepedő beszerzése a tisztaságot, a kényelmet és az önállóságot egyaránt segítheti, ezért nagyon fontos eszköze az otthoni betegápolásnak.