Főzőlap kisokos: hogyan válasszunk? (x)

Főzőlap kisokos: hogyan válasszunk? (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az otthonunk, azon belül is a konyhánk felszereltsége meghatározó lesz, amikor ételeket akarunk készíteni. Egy túlzsúfolt helyiség nem lesz vonzó, de egy kevés eszközzel ellátott helyiség sem segít bennünket a céljaink elérésében. Az egyik legfontosabb ilyen berendezés a főzőlap, aminek kiválasztása sok időt és energiát igényel. Nem mindegy sem a méret, sem a teljesítmény, de azért valószínűleg a kinézet is lényeges lesz.

Az alábbi írásunkban eláruljuk, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni akkor, ha új főzőlapot szeretnénk az otthonunkba.

Tényleg a méret a lényeg?

Amennyiben éppen felújítjuk a lakást, a konyhát, mindenképpen olyan gépeket válasszunk, amelyek kiszolgálják az igényeinket. Az onlineMárkaboltok minőségi főzőlapjai számtalan színben, méretben és kivitelben kaphatóak, így biztosan mindenki megtalálja a számára ideális változatot.

Mivel itt beépíthető készülékről van szó, így muszáj előre tervezni, hiszen milliméter pontosan le kell mérnünk, hogy mi és hogy fog elférni. A szélesség mellet lényeges lesz a magasság és a mélység. Akadnak olyan modellek, amik alá sajnos nem lehet sütőt beépíteni, ezt is vegyük figyelembe.

A főzőlapok 1-6 főzőzónával készülnek, így mindenekelőtt azt kell eldöntenünk, hogy mekkorára lesz szükség hosszabb távon. Ez egy olyan készülék, amit sok évre választunk, így ha bővül a család, esetleg gyakran érkeznek vendégek, akkor is elegendőnek kell lennie. A legtöbb esetben a 60 cm-es típust választjuk, de jó tudni, hogy vannak ennél nagyobb, 70 és 90-es modellek, nem ritka a 100-110 cm-es sem.

A típus kérdése

Míg a gáz főzőlapot szinte mindenki ismeri és szereti, hiszen régóta használjuk, nem feledkezhetünk meg az elektromos kivitelekről sem. A gáz azonnal hőt ad, jobban szabályozható a hőmérséklete, ráadásul nagyobb teljesítménnyel melegíti az ételt. Az egykezes szikragyújtással ellátott gépek ráadásul könnyen és biztonságosan használhatóak. Nem érzékeny az edény típusára, gyorsan felfűt és hamar ki is hűl.

Ami viszont az elektromos modelleket illeti, jóval biztonságosabbak - főleg kisgyermekes családok esetében. Nincs égéstermék, nem kell tartani sem gázszivárgástól, sem pedig gyulladástól. A modern készülékekben ma már maradékhő-kijelzés is található, nem beszélve a gyerekzárról. Véletlenül sem fordulhatnak elő komoly balesetek. Nem beszélve arról, hogy ezeket jóval egyszerűbb tisztítani, illenek a modern konyhabútorokhoz, így bármely otthonban megállják a helyüket.

A legfontosabb funkciók

A mindennapok csak akkor lesznek kényelmesek és könnyűek, ha a főzés élvezetes és nem kell órák hosszat a konyhában állni, hogy végre elkészüljön az étel. A legjobb, ha az új főzőlapban van gyerekzár, automatikus kikapcsolási funkció, maradékhő-kijelzés, ami mutatja, ha a főzőlap még túl forró lenne.

Persze nem árt a kényelem sem, mint az érintőgombos vezérlés, az egykezes indítás, a LED kijelző, valamint az edényfelismerő funkció. Nekünk már tényleg csak az alapanyagok minőségével és a kevergetéssel kell törődnünk.