Hogyan készüljünk fel a macskatartásra? (x)

Hogyan készüljünk fel a macskatartásra? (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kétség sem fér hozzá, hogy egy házi kedvenc érkezése bearanyozhatja az újdonsült gazdi napjait, hiszen egy állat jelenléte rengeteg szép és vicces pillanatot okoz. Nem árt azonban megfelelően felkészülni, hogy a legjobb körülményeket biztosíthassuk a kis szőrmókoknak.

Az első lépések

Mielőtt hazavinnénk otthonunkba a választott kiscicát, kezdjük el a megfelelő felkészülést a kis jövevény érkezésére. Macskánknak szüksége lesz egy elkülönített kis részre, ahol aludni, inni, enni tud majd, illetve egy helyre, ahol a dolgát végezheti. A Patikamra cica alkategóriájában minden olyan minőségi terméket megtalálhatunk, amivel kielégíthetjük kedvencünk igényeit, legyen szó akár eledelről vagy vitaminokról.

Amire mindenképpen szükségünk lesz, az egy fekhely, itató- és etetőtálka, illetve egy alomtálca a megfelelő típusú és minőségű alommal. Érdemes időben beszerezni egy hordozót is, hiszen előbb utóbb el kell majd látogatnunk cicánkkal olyan helyekre, mint az állatorvos. Ráadásul ha hirtelen utaznunk kell, akkor is lesz majd hová nyúlnunk. A hordozó méretét tekintve érdemes úgy választani, hogy a macska felnőttkori méretét vesszük számításba, ezzel elkerülve, hogy idejekorán kinője a cica a boxot.

A cicák és a bolha

Sok macska folytat egyszerre kinti és benti életmódot, az ilyen esetekben pedig nem árt felkészülnünk a nemkívánatos bolhák megjelenésére. Ha ugyanis a bolha egyszer bekerül a házba, később már nagyon bonyolult lesz tőle megszabadulni.

Ma már azonban léteznek olyan preventív megoldások, amellyel megóvhatjuk cicánkat a bolhák összeszedésétől, legyen szó akár például egy bolhák ellen kialakított nyakörvről. Az ilyen termékek ráadásul a kullancsok ellen is hatékonynak bizonyulnak.

Figyeljünk rá, hogy macskánk nemcsak akkor van kitéve az élősködőknek, ha huzamosabb ideig kint tartózkodik, hanem akkor is, ha találkozik más állatokkal. Rizikósak lehetnek a különböző macskahotelek is, hiszen itt rengeteg állat tartózkodik egy helyen.

A macskák étrendje

A legtöbb gazdinak időbe telik, amíg megtalálja a cica részére legalkalmasabb eledeleket. Általánosságban elmondható, hogy a cicának leginkább proteinre van szüksége, abból is az állati eredetű verziókra, tehát a hús lesz a macska legfőbb tápláléka.

Ma már rengeteg táppal és konzervvel találkozhatunk az üzletekben, azonban fontos, hogy ellenőrizzük ezek minőségét. Részesítsük mindig előnyben a magas tápértékű eledeleket, mivel csak ezek tartalmazzák a cicánknak szükséges ásványi anyagokat és vitaminokat. Győződjünk meg arról is, hogy a választott termék nem tartalmaz túl magas mennyiségben szénhidrátot, mivel ez káros lehet a kedvencünkre nézve.

Azzal viszont számolni kell, hogy a macska nem biztos, hogy kedvelni fog minden ételt, amit elé teszünk. Szánjuk rá a szükséges időt, hogy megtaláljuk a kedvenc fogásokat!

Egy cica érkezése rengeteg örömet okozhat, azonban ha a macskatartás mellett döntünk, tartozunk annyival az állatnak, hogy megfelelően felkészülünk az érkezésére.