Mi minden állhat az alacsony önbizalom hátterében? (x)

Mi minden állhat az alacsony önbizalom hátterében? (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az önbizalomhiány meglepően gyakori jelenség, kisebb-nagyobb mértékben szinte mindenkiben jelen van. Ha te is tapasztaltad már, hogy alacsony az önértékelésed, vajon belegondoltál-e valaha, hogy mi lehet ennek az oka?

Ugyanis többféle tényező is előidézheti azt, hogy valaki nem hisz magában. Nézzünk is egy pár gyakori példát, ha pedig szívesen olvasnál még hasonló témájú cikkeket, akkor keresd fel a Bien.hu lélek rovatát!

Genetikai okok

Bár manapság szinte divat mindent a genetikára fogni, és beletörődni, viszont több tanulmány is rávilágított arra, hogy a géneknek valamilyen szinten tényleg van szerepük abban, hogy mennyire vagyunk magabiztosak.

A génállományunk ugyanis kihatással van arra, hogy az agyunk mennyit termel például az oxitocinból vagy a szerotoninból, ráadásul az önbizalomhoz kapcsolódó személyiségjegyek is örökölhetőek.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy az alacsony önértékelésedet egy az egyben ráfoghatod a genetikára és elfogadod, hogy neked ez jutott! Ha tudatosan dolgozol rajta, képes leszel más szemmel tekinteni magadra.

Múltbeli élmények

Gyakran a velünk történt események hatására kezdünk el kételkedni a saját képességeinkben, értékeinkben. Ebben a kérdésben különösen a családi háttér bír nagy jelentőséggel.

Ha ugyanis valaki úgy nő fel, hogy a szülei folyton csak kritizálják, mindent megoldanak helyette és ezzel azt éreztetik vele, hogy önállóan semmire sem képes, az nagyon is rányomja a bélyegét a felnőttkorra. Rengeteg önértékelési zavarban szenvedő felnőttnél derült ki az, hogy gyakorlatilag kiskorától kezdve ezeket a káros mintákat kapta otthonról, emiatt nincs önbizalma.

Önmagunk félreismerése

Nemcsak az lehet problémás, ha alulértékeljük magunkat, hanem az is, ha rendszeresen túlbecsüljük a határainkat. Ha ugyanis rendre olyan dolgokba vágunk bele, amik meghaladják a teljesítőképességünket, emiatt kudarcba fulladnak, az szintén lerombolja az önbizalmat.

A perfekcionizmusra bár általában pozitív tulajdonságként tekintenek, ám nem biztos, hogy minden esetben az. A túlzott maximalizmus miatt ugyanis irreális elvárásokat támasztunk magunkkal szemben, a sikertelenség pedig pszichés problémákat okozhat.

A közösségi média csalóka világa

Csak görgesd végig az idővonalat az Instagramon vagy a Facebookon, mit látsz? Mindenki boldog, gyönyörű, az emberek megjelenése mindig tökéletes, az ismerőseid imádják a munkájukat, minden nap edzőterembe járnak, szuper éttermekben esznek és csodaszép helyeken nyaralnak.

Ezzel szemben a te életed szürke és unalmas, a tükörbe nézve csak kritizálni tudod magad és már idejét sem tudod, mikor voltál utoljára wellnessezni.

Ez a “kirakatvilág” elhiteti velünk, hogy másoknak sokkal jobb az élete, ami miatt a sajátodat értéktelennek és haszontalannak tartod. Ám nem szabad bedőlni ezeknek az egóromboló hamis képeknek, hisz az általad irigyelt embereknek is bőven vannak rossz napjai és gondjai – csak épp azokat nem teszik közszemlére az interneten.