A Partizán szomorú, amiért nem szervezhetnek miniszterelnök-jelölti vitát

A Partizán szomorú, amiért nem szervezhetnek miniszterelnök-jelölti vitát

Gulyás Márton (Fotó: Bankó Gábor/Magyar hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szomorúan vette tudomásul a Gulyás Márton nevével fémjelzett Partizán, hogy az előválasztást szervező pártok döntésének értelmében ők nem rendezhetnek miniszterelnök-jelölti vitát. A kormányfői aspiránsok összecsapását az ATV és az RTL Klub fogja megrendezni.

Az ellenzéki együttműködés pártjai szerdán közölték, hogy eldőlt, kik szervezhetnek vitát az egymással versengő miniszterelnök-jelöltek között. Mint írták, a hatpárti testület „objektív szempontok alapján” kért összehasonlító ajánlatokat a jelentkezőktől, a viták szervezőit és közvetítőit pedig ezek alapján választották ki. Az ilyen szempontok között említették a vita elérhetőségét a választók számára, az előválasztási folyamat és a vita népszerűsítésére tett vállalásokat, valamint a felvételek utólagos felhasználási jogát. A döntés szerint két televízió lett a befutó: szeptember 12-én az ATV, szeptember 24-én és október 4-e, illetve 10-e között az RTL Klub stúdiójában csaphatnak össze a politikusok.

A döntés bejelentése után a vita megrendezésére korábban ugyancsak bejelentkezett Partizán a Facebook oldalán reagált arra, hogy őket kihagyták. Mint írták, az elmúlt 3 hónapban a csapatuk sokat dolgozott azon, hogy egy olyan vitasorozatot rakjon össze és valósítson meg, ami megítélésük szerint egyedülálló kezdeményezés a magyar politikai nyilvánosságban. Így a következő 3 hétben 32 egyéni körzetben biztosítanak lehetőséget a képviselőjelölteknek a választóik informálására, a politikai nézeteik ismertetésére. Ehhez egyébként alapvető fontosságú hozzájárulást biztosítottak nézőik a támogatásaikkal, pénzügyi felajánlásaikkal.

A Gulyás Márton nevével fémjelzett stáb szerint a minél több vita csak erősítheti a demokratikus politikai kultúrát. Ezt a meggyőződésüket azok a tapasztalataik is alátámasztják, amelyet az elmúlt három évben szereztek a korábbi választási vitasorozataik során: a 2018-as országgyűlési, a 2019-es európai parlamenti, valamint a 2019-es budapesti előválasztás alkalmával, amelyek – mint írták – „fontos, a választók informálására különösen alkalmas politikai küzdelmek voltak”. Ráadásul abban is biztosak, hogy a Partizán és médiapartnere, a 444 közönsége jelentősen eltér az ATV és az RTL Klub nézőitől: márpedig a vitát szervező médiumok sokszínűsége garanciát biztosít arra, hogy az előválasztási folyamatba minél szélesebb választói rétegeket lehessen bevonni, ami közös érdeke az előválasztás minden résztvevőjének.

Mindezeket figyelembe véve, a Partizán továbbra is fenntartja a meghívását a miniszterelnök-jelöltek felé, és reméli, hogy az induláshoz elegendő aláírást összegyűjtő mindegyik miniszterelnök-jelölt megtiszteli közönségüket a vitán való részvételével.