101 magyar hazatérésében volt döntő szerepe az Európai Uniónak

101 magyar hazatérésében volt döntő szerepe az Európai Uniónak

A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasterminálja (Fotó: Jorge Franganillo/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokezer uniós állampolgár hazajuttatásában vett részt az Európai Unió az elmúlt időszakban, a tagállamokkal való együttműködésben többek között Kínából, Japánból vagy éppen Marokkóból szállítottak haza európai polgárokat, köztük magyarokat is uniós finanszírozással – közölte a sajtóval Ujhelyi István európai parlamenti képviselő.

Az Európai Unió valóban közzétett részletes adatokat arról, hogy hány uniós állampolgárt pontosan honnan hoztak haza az elmúlt időszakban, ebben a nyilvántartásban a magyar állampolgárok is fel vannak tüntetve. A hazahozatal során általában több olyan uniós ország működik együtt, akik szeretnék hazahozni állampolgáraikat, az unió pedig európai polgári védelmi mechanizmus keretében koordinálja a műveletet. Az érintett országok önrészt fizetnek, az Európai Bizottság pedig társfinanszírozóként járul hozzá a hazautakhoz.

Az MSZP politikusa emlékeztetett: az utak költségeit hetvenöt százalékban az Európai Bizottság fizeti, miközben az Orbán-kormány álláspontja szerint Brüsszel, illetve az európai intézmények semmilyen segítséget sem nyújtanak Magyarországnak. Szijjártó Péter külügyminiszter is arról beszélt az Országgyűlés hétfői ülésén, hogy az Európai Unió koordinációja szerinte elkésett és jelentéktelen volt az uniós állampolgárok hazamenekítésében az érintett területekről.

Ujhelyi: A Fidesz képviselői is megszavazták a szerintük nem létező uniós mentőcsomagot - Interjú | Magyar Hang

Ez Ujhelyi szerint nem felel meg a valóságnak, az Európai Bizottságtól származó hivatalos információk szerint ugyanis eddig 101 magyar állampolgár hazajuttatását finanszírozták és szervezték az ehhez kapcsolódó európai polgári védelmi mechanizmus keretében.

Ujhelyi István hangsúlyozta: üdvözlendő és támogatandó a kormány minden erőfeszítése annak érdekében, hogy a külföldön rekedt honfitársaink biztonságban hazatérhessenek, szerinte teljesen felesleges azonban odaszúrnia a kormánynak ezzel kapcsolatban az Európai Uniónak, felesleges ebben is ellenséget kiáltani a partnerség helyett.

Ujhelyi szerint a következő napokban újabb száz repülőjárat indul további európai polgárokért, vagyis a program folyamatosan zajlik továbbra is. A politikus szerint a Fidesz bűnbakot keres saját hibáira és ezt most az ellenzékben, illetve az Európai Unióban igyekszik megtalálni.