Bizottsági eljárás indult Magyarország ellen az Aegon-ügy miatt

Bizottsági eljárás indult Magyarország ellen az Aegon-ügy miatt

A bécsi székhelyű Vienna Insurance Group varsói központja (Fotó: Adrian Grycuk/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vizsgálatot indít az Európai Bizottság Magyarország ellen, mert felvetődött annak a gyanúja, hogy a kormány jogszerűtlenül vétózta meg az Aegon biztosító osztrák felvásárlását – írja a Hvg.hu a bizottság közleményére hivatkozva.

Még idén márciusban jelentették be, hogy az Aegon Magyarország a jövőben a régió legnagyobb biztosítótársasága, a bécsi központtal működő Vienna Insurance Group (VIG) tagjaként működik tovább. Az üzletet azonban megakadályozta a Belügyminisztérium, méghozzá a veszélyhelyzet idején alkalmazandó gazdaságvédelmi intézkedésről szóló kormányrendeletre hivatkozva. Eszerint a külföldi befektetők veszélyhelyzet alatti üzleteit megvétózhatja az állam, ha az sérti Magyarország biztonsági érdekeit.

Az Európai Bizottság által kezdeményezett vizsgálat hátterében az állhat, hogy a magyar kormánynak nem lett volna joga az üzlet leállításához. Az Európai Bizottság a közleményben azt írta, hogy az összefonódás-ellenőrzési rendelet 21. cikke kizárólagos joghatóságot biztosít számára az uniós dimenziójú összefonódások esetében.

A lap ugyanakkor arra emlékeztet, Mészáros Lőrinc a biztosítási piacon is elkezdett terjeszkedni, és a kormány célja minden bizonnyal az lehetett, hogy a holland Aegon magyarországi része is „nemzeti” kézbe kerüljön.