Brüsszeli főhajtás a náci és a szovjet rezsimek által kivégzett milliók előtt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A náci és a szovjet rezsim milliók életét követelte – jelentette ki Vera Jourova európai értékekért, valamint Didier Reynders igazságügyért felelős uniós biztos a totalitárius és tekintélyelvű rendszerek áldozatainak augusztus 23-i emléknapja alkalmából pénteken közzétett állásfoglalásában. A biztosok azt írták közös nyilatkozatukban, hogy az augusztus 23-án, 81 évvel ezelőtt megköttetett Molotov-Ribbentrop paktum sötétségbe borította Európát, felosztotta Közép- és Kelet Európát a náci és szovjet nagyhatalmak között. Ez több millió európai alapvető jogainak megsértéséhez és halálához vezetett.

Jourova és Reynders emlékeztettek a „rémisztő múlt” tanulságaira, tiszteletüket rótták le az elnyomó rendszerek áldozatai és azok előtt, akik akkor egy jobb jövőért harcoltak. A két biztos kiemelte, hogy a szabadság nem magától értetődő, hanem egy olyan érték, amelyért meg kell harcolni és nap mint nap kell oltalmazni. „Ezt a szabadságot választottuk, amikor aláírtuk az európai szerződéséket: a méltóságteljes élet, a nemzetek irányításának és saját jövőnk meghatározásának szabadságát. Továbbra is álljunk ki ezen értékek mellett” – írták az uniós biztosok.