Hétfőtől karantén vár az oltatlanokra Szlovákiában

Hétfőtől karantén vár az oltatlanokra Szlovákiában

Peter Sabaka szlovák orvos (j) és Vladimir Lengvarsky szlovák egészségügyi miniszter (k) sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2021. november 8-án. Szlovákiában a koronavírussal fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt az ország több részén is a szigorú korlátozásokat vezettek be. (MTI/AP/TASR/Pavel Neubauer)

Fotó: Pavel Neubauer

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karanténba kell vonulniuk az oltatlanoknak Szlovákiában – közölte csütörtökön Eduard Heger szlovák kormányfő. Azzal indokolta a lépést, hogy folyamatosan emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma, egyre telítettebbek a kórházak és egyre súlyosabb a nyomás az egészségügyi rendszeren.

A 5,5 millió lakosú országban rekordszámú új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt napokban, ez a szám nyolcezernél tetőzött kedden. A héten jelentették be azt is, hogy kevés szabad ágy maradt az intenzív osztályokon a koronavírusos betegek részére.

A kormányfő új szabályokat is bejelentett. Ezek értelmében csakis azok mehetnek étterembe, bevásárlóközpontba, nem alapvető élelmiszereket árusító üzletbe, sportlétesítménybe és nyilvános eseményekre, akiket beoltottak, vagy fél éven belül átestek a Covid-19-betegségen.

Az intézkedések hétfőn lépnek életbe, és előreláthatólag három hétig maradnak hatályban, a szomszédos Ausztriában meghozott döntésekkel összhangban.

Szlovákiában eddig a teljes lakosság 45 százalékát oltották be a SARS-CoV-2 vírus ellen, szemben az európai uniós 65 százalékos átlaggal. A járvány kezdete óta 13 725-en haltak meg a Covid-19-betegség következtében.

Vladimír Lengvarsky egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón hozzátette: jelenleg annyira rossz a helyzet, hogy egyes korlátozásokat az oltottaknak is el kell viselniük. A legfertőzöttebb régiókban számukra is korlátozzák az éttermi szolgáltatásokat, a vendéglátó helyek csak elvitelre szolgálhatnak ki ételt.

Az új szabályozások értelmében valamennyi térségben vírustesztre kötelezhetik a dolgozókat a munkahelyükön.

Heger közölte: az új korlátozások enyhítésére a jövőben csakis a védőoltásokat felvevők számíthatnak.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Jaroslav Nad védelmi miniszter bejelentette, hogy a szlovák hadsereg országszerte négyszáz katonát vezényel a koronavírus-járvány elleni küzdelem megsegítésére. A miniszter egyben felszólított minden politikai pártot, hogy ne éljen vissza a helyzettel, és ne szervezzen nagygyűléseket a járvány közepette. (MTI)