Karácsonyi ajándék: Már december 23-án megkaphatja az európai engedélyt a Pfizer vakcinája

Karácsonyi ajándék: Már december 23-án megkaphatja az európai engedélyt a Pfizer vakcinája

A 90 éves Margaret Keenan megkapja a Pfizer-BioNTech oltóanyagkifejlesztő vállalatok koronavírus elleni vakcináját az angliai Coventry egyik kórházában 2020. december 8-án. Az Egyesült Királyságban ezen a napon megkezdték az új típusú koronavírus elleni tömeges oltási kampányt. Keenan volt az első páciens, akinek beadták az oltást. MTI/PA pool/AP/Jacob King

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Várhatóan december 23-án adja ki az Európai Unió gyógyszer-felügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az új típusú koronavírus ellen az amerikai Pfizer és a német BioNTech által kifejlesztett oltás forgalmazási engedélyét – jelentette kedden egybehangzóan két német lap, a Bild és a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Az MTI összefoglalója szerint a német kormányzati és brüsszeli EU-s forrásokra hivatkozó beszámolók megjelenésével egy időben Berlinben sajtótájékoztatót tartott Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter, aki az értesülést közvetve megerősítve azt mondta, az egész EU számára „nagyon jó hír”, hogy december 23-ra befejeződhet az EMA vizsgálata.

Hangsúlyozta: ugyanazt az EU-s szabályt alkalmazva, mint az Egyesült Királyság, Németország vagy bármely más, a többieknél gazdagabb nyugat-európai tagállam is megtehette volna, hogy nemzeti hatáskörben jár el az oltóanyag engedélyeztetése, beszerzése és használata ügyében, de a huszonhetek az összetartás, a szolidaritás útját választották. Mint hozzátette, Németországban az EMA-engedély kiadása után legfeljebb három-négy nappal megkezdődik az oltások beadása.

Mint megírtuk, a 444.hu kezébe került egy, a Honvéd kórház dolgozóinak szóló körlevél, ebben még az állt, hogy a vakcina december 28-án kapja meg az európai engedélyt, és 30-án érkezik az oltóanyag a kórházba.