Két osztrák tartományban hétfőtől korlátozzák az oltatlanokat

Két osztrák tartományban hétfőtől korlátozzák az oltatlanokat

Koronavírus-vizsgálathoz állnak sorban az emberek Bécsben 2020. december 4-én, amikor megkezdődik a tömeges tesztelés az osztrák fővárosban (Fotó: MTI/AP/Ronald Zak)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőtől Felső-Ausztria és Salzburg tartományokban az oltatlanok csak a legszükségesebb okokból hagyhatják el otthonukat, például ha dolgozni, boltba, edzeni vagy orvoshoz kell menniük. Az intézkedés egész országra történő esetleges kiterjesztéséről vasárnap délután, a szövetségi tartományok vezetőivel történt konzultáció során döntenek – írja a Napi.hu.

A Németországgal és Csehországgal határos Felső-Ausztria népessége 1,5 millió fő, itt terjed a legnagyobb mértékben jelenleg a koronavírus. miközben az átoltottsági arány a legalacsonyabb. Felső-Ausztriában az összes rendezvényt december 6-tól kezdődően lemondják, kivéve a sport és kulturális rendezvényeket. Az éjszakai vendéglátás leáll, s karácsonyi vásárok ugyan lesznek a tartományban, azonban maszkviselési kötelezettség mellett, úgy, hogy az étel és italfogyasztás tilos lesz, ami várhatóan jelentősen levesz az események vonzerejéből.

Péntek reggeli adatok szerint a megelőző 24 órában 11 975 új fertőzöttet fedeztek fel az országban.

Ugyancsak pénteken Alexander Schallenberg szövetségi kancellár azt jelentette be, hogy ő hajlandó lenne országos lezárást életbe léptetni az oltatlanok számára – tudósított az ORF.at. Szerinte védeni kell azokat, akik oltással védettséget szereztek a betegség ellen, s nincs értelme szolidaritást vállalni egy általános lezárással az oltatlanokkal. 

A kancellár figyelmeztetett arra, hogy télen és a karácsonyi ünnepek alatt nagy valószínűséggel az úgynevezett 2G-szabály lesz érvényben, amely szerint az oltatlanok még friss negatív teszttel sem tartózkodhatnak fertőzésveszélyes környezetben, például étteremben, szállodában, különböző rendezvényeken.