Kiutasították Belgiumból a legnagyobb mecset vezető imámját

Kiutasították Belgiumból a legnagyobb mecset vezető imámját

Mohamed Toujgani (Fotó: VRT Nieuws)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tíz évre kiutasították a szélsőséges iszlámot terjesztő vallási vezetőt, akit uszítással és kémkedéssel is vádolnak.

A belga biztonsági szolgálatok jelentése alapján Mohamed Toujgani, a brüsszeli Molenbeek negyedben található Al Khalil mecset vezetője nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Ez az a városrész, ahol a 2015-ös franciaországi és 2016-os belgiumi terrorcselekmények kitervelői és elkövetői éltek, illetve próbáltak elrejtőzni a hatóságok elől.

Molenbeekben jelentős a marokkói közösség, a terrortámadások után a hatóságok nagyszabású akciókat indítottak a gyanús elemek kiszűrésére. Többek között azt is ellenőrizték, hogy folyik-e szélsőséges uszító tevékenység a mecsetekben. Ennek eredményeként már több vallási vezetőt vontak eljárás alá, vagy utasították ki az országból. Ezek közül Mohamed Toujgani a legmagasabb rangú, aki nemcsak a mecsetet vezeti, de a marokkói hatóságok által erősen befolyásolt belga marokkói imámok ligájának elnöke is.

A holland nyelvű VRT Nieuws értesülései szerint tavaly októberben Sammy Mahdi belga menekültügyi és migrációs miniszter visszavonta Mohamed Toujgani tartózkodási jogát. A miniszter a biztonsági szolgálatok információi alapján járt el, amelyek szerint az imám súlyos nemzetbiztonsági veszélyt jelent. Toujgani közel négy évtizeden keresztül élt Belgiumban, most tíz évre tiltották ki az országból. Fellebbez a döntés ellen, de már elhagyta Belgiumot és Marokkóban van.

– A múltban a gyűlöletprédikátorok túl gyakran kaptak teret, hogy terjeszthessék és megvédhessék elképzeléseiket. Valószínűleg Toujgani volt közülük a legbefolyásosabb. Üzenetet szeretnénk küldeni. Belgiumban nem látják szívesen azokat, akik a gyűlölet magvait vetik el, megosztják társadalmunkat és veszélyeztetik a nemzetbiztonságot. Sem ma, sem a jövőben – áll a miniszter közleményében.

Az imám egy sokat vitatott figura. Bár nagyon régóta élt Belgiumban, de nem tanult meg sem franciául, sem hollandul – a német mellett ezek az ország hivatalos nyelvei. Sőt, három éve egy filmben a zsidók elégetésére szólított fel, az általa vezetett mecsetről pedig riportok is kiderítették, hogy uszító propagandának ad otthont. Maga Toujgani az iszlám rendkívül konzervatív formáját hirdette.

A biztonsági szolgálatok a marokkói hatóságokkal jó kapcsolatokat ápoló Toujganit azzal is vádolják, hogy Marokkó számára kémkedik. Hasonló vádak már több belgiumi iszlám vezetővel szemben is megfogalmazódtak.