Orbán Viktor az EU-csúcsról: Jó esélyt látok, hogy érvényesíteni tudjuk a nemzeti érdeket

Orbán Viktor az EU-csúcsról: Jó esélyt látok, hogy érvényesíteni tudjuk a nemzeti érdeket

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rövid videóban jelentkezett be Orbán Viktor a csütörtök délután kezdődött, kétnapos uniós csúcstalálkozóról.

Mint kifejtette, a legfontosabb kérdés továbbra is az, „hogyan tudunk harcolni az égbe ugrott enerigaárakkal szemben”. Az Európai Bizottság ugyanis – szavai szerint – hónapokat késlekedett a javaslatok bemutatásával, most „előrukkolt eggyel”, amelynek azonban néhány eleme szöges ellentétben áll Magyarország nemzeti érdekeivel. Itt említette, hogy nem érdekünk a közös, kötelező energiabeszerzés, ahogyan az sem, hogy közös európai ársapka legyen. Ez esetben ugyanis a Magyarországra érkező gázszállítások alapjául szolgáló szerződések érvényüket vesztenék és Magyarország energiaellátás nélkül maradna.

A miniszterelnök szerint vannak mások is, akik hasonlóan gondolkoznak. – Ezért jó esélyt látok arra, hogy ma este érvényesíteni tudjuk a magyar nemezti érdekeket – fogalmazott.

Ahogy arról már beszámoltunk, valóban nagy vita várható azzal kapcsolatban várható, hogy szabályozza-e az EU az energia árát, építsen-e be ársapkát. A tagállamok egy igen nagy csoportja támogatja ezt az elképzelést, de néhányan, élükön Hollandia, nincs kibékülve a javaslattal. Akik nem értenek egyet az ársapkával, azt mondják, hogy nem szabad ilyen módon a piaci folyamatokba beavatkozni, illetve azt feltételezik, hogy az energia ára egyébként is csökkenni fog, tehát felesleges ilyen döntésekkel borzolni az eladók kedélyeit.

Orbán Viktor egyébként a csúcstalálkozóra érkezve nem állt meg az újságíróknak, a sajtó munkatársait elkerülve ment be a tárgyalóterembe.