Újabb vakcinát engedélyeztek az EU-ban

Újabb vakcinát engedélyeztek az EU-ban

A Moderna amerikai biotechnológiai vállalat logója a cég egyik épületének bejáratánál a Massachusetts állambeli Norwoodban 2020. február 25-én (Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazásra ajánlotta szerdán az Európai Unióban az amerikai Moderna gyógyszeripari vállalat új típusú koronavírus elleni oltóanyagát. A Pfizer/Biontech után ez már a második koronavírus-vakcina, amelyet engedélyeznek az Európai Unióban.

Az oltóanyag tesztelésében közel 30 ezer ember vett részt. A tesztalanyok fele, 14 134 személy kapott ténylegesen vakcinát, közülük 11-en kapták el a fertőzést. További 14073 jelentkező pedig placebót kapott, köztük jóval több, 185 személynél diagnosztizálták később a koronavírus-fertőzést. Az eredmények alapján a vakcinával beoltottak 94,1 százalékánál eredményes a védelem.

A Moderna vakcináját is két részletben kaphatják meg az emberek, de a két oltás között 28 napnak kell eltenie. Az Európai Unió mintegy 160 millió adag védőoltást rendelt a Modernától. Az amerikai cég vakcinája – hasonlóan Biontech oltóanyagához – mRNS alapú készítmény, de szemben azzal nem szükséges annyira hidegen tárolni és a szállítása is egyszerűbb lehet.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren üdvözölte a fejleményt. Azt írta, hogy bízik benne, hogy hamar elérhető lesz az unióban. A forgalmazáshoz hiányzik még az Európai Bizottság jóváhagyása. Ursula von der Leyen szerint nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy ez minél előbb megtörténjen. Pfizer és a Biontech közös vakcinája esetében ez rendkívül gyors átmenetet jelentett. Emlékezetes, akkor az EMA december 21én adta ki a forgalmazási ajánlást, az Európai Bizottság pedig még aznap este hozzájárult a forgalomba hozáshoz. A jól értesült német Der Spiegel hetilap honlapján azt írja, hogy a bizottságon való átfutás formaság, és hamar megtörténhet. A lap szerint Németországba a jövő hét elején érkezhet meg az első Moderna-szállítmány.

A Moderna hétfőn jelentette be, hogy legalább 600 millió adag védőoltást állít elő 2021-ben, 100 millió adaggal többet, mint amennyit korábban tervezett. A cég jelenleg dolgozik a beruházásokon és hiteleken, hogy egymilliárd adagra bővítse a kapacitását – emlékeztetett az MTI. A vállalat közölte azt is, hogy egy 200 millió adagra vonatkozó szerződés keretében már 18 millió adag vakcinát szállított az Egyesült Államok kormányának. A kanadai kormánnyal 40 millió adag szállításáról kötött szerződést. A vakcina alkalmazását hétfőn Izrael is engedélyezte.

Mostanáig egyetlen más oltóanyaggyártó sem kért hivatalosan forgalombahozatali engedélyt az EMA-tól. A folyamat felgyorsítása érdekében az EMA ennek ellenére megkezdte a Johnson and Johnson és az AstraZeneca által előállított oltóanyagok folyamatos értékelését. Az EMA a múlt héten tájékoztatott arról, hogy noha Nagy-Britanniában már engedélyezték az AstraSeneca brit gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem koronavírus elleni készítményét, nem valószínű, hogy januárban megkapja az ajánlást az Európai Unióban.

Emer Cooke, az EMA ügyvezető igazgatója a hétfői sajtótájékoztató keretében azt mondta, a Moderna vakcinája a második, amely lehetőséget kínál a jelenlegi vészhelyzet leküzdésére. Minden érintett erőfeszítéseinek és elkötelezettségének bizonyítéka, hogy a gyógyszerügynökség már a második pozitív ajánlást adhatja oltóanyag alkalmazásához a világjárvány megjelenése óra – tette hozzá.


Címkék: koronavírus, Moderna