Ukrajna Brüsszelben kaszálná el a paksi bővítést

Ukrajna Brüsszelben kaszálná el a paksi bővítést

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök az Európa Tanács tagországai kétnapos csúcstalálkozójának végén tartott sajtótájékoztatón Reykjavíkban 2023. május 17-én. (MTI/EPA/Anton Brink Hansen)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ukrajna jegyzéket intézett az Európai Unióhoz, amelyben sürgette a Roszatom orosz nukleáris energetikai konszern magyarországi atomreaktor-építési projektjének felülvizsgálatát – közölte Denisz Smihal ukrán miniszterelnök csütörtökön a Telegramon.

„A Roszatom a Putyin-rezsim része, támogatja az orosz terrorcselekményeket, és veszélyezteti a nukleáris létesítményeket. Arra számítunk, hogy felülvizsgálják a magyarországi nukleáris reaktorok építési projektjének Roszatom általi megvalósításáról szóló előzetes döntést” – közölte az ukrán kormányfő. Hozzátette, hogy ezt a kérdést már felvetette a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tanácsának szerdai, Párizsban tartott miniszteri szintű értekezletén elmondott beszédében is. „A kahovkai vízerőmű katasztrófája és a zaporizzsjai atomerőmű orosz elfoglalása fényében az ilyen döntések szürreálisnak tűnnek” – hangsúlyozta Smihal. Szerinte szigorítani kell az Oroszország elleni szankciókat, különösen olyan területeken, mint az atomenergia.

Eközben az állami Roszatom a szerződéskötés kilencedik évében sem képes a magyarországi előírásoknak megfelelő tervekkel előállni – állítja a Népszava cikkében. Mint a lap felidézi, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter április elején, Moszkvában jelentette be a két új paksi atomblokkra kötött több mint kilenc éves magyar-orosz megállapodások módosítását. A változtatások mibenlétét azóta is titkolják, a kitérő válaszokból leginkább súlytalan módosítások körvonalazódnak a lap szerint. Ezt látszik alátámasztani, hogy az új szerződéseket az Európai Bizottság egy hónap alatt elfogadta, amit a tárcavezető is üdvözölt. Szijjártó Péter közlése szerint július elején megindul az úgynevezett résfalazás, elkezdődik a munkagödör kialakítása, a talaj kitermelése és szilárdítása, majd az első betont is kiöntik. Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampányfelelőse viszont úgy látja, a Paks 2-vel kapcsolatos, friss kormányzati megnyilatkozások összességükben a szokásos virágnyelven előadott ködös porhintésnek minősíthetők, és a szerződéskötés után közel egy évtizeddel még mindig nem a kivitelezés, hanem az engedélyezés körül forognak a viták.