Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Hat évvel a megvásárlása után csendben privatizálták a Budapest Bankot

Szerző: | 2021. április 19., 10:40 | Gazdaság

A Budapest Bank egyik fiókja Cegléden (Fotó: Globetrotter19/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hat évvel ezelőtt még 700 millió dollárért, akkori árfolyamon 214 milliárd forintért vette meg az Orbán-kormány a Budapest Bankot a Kelet-Európából kivonuló GE Money csoporttól, mostanra viszont egy csendes privatizáció tanúi lehetünk. A Népszava írt arról hétfői cikkében: megkezdte működését a Magyar Bankholding, ennek eredményeképp pedig az állam már nem gyakorol közvetlen befolyást a Budapest Bank felett.

HIRDETÉS - AIP

A 2015-ös átvétel óta a Budapest Bank évi nagyjából tízmilliárd feletti nyereséget produkált, a működést a vagyongazdálkodásért felelős tárca nélküli miniszter, Mager Andrea felügyelte. A kormány viszont mostanra úgy döntött, a pénzintézetet beolvasztja a Magyar Bankholding Zrt.-be, amiben a magyar államnak mindössze 30,35 százalékos részesedése van.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

A Bankholding 38 százalékos tulajdonosa a Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt., ami mögött a kormányközeli üzletember, Vida József áll. Olyanok tartoznak még a holdingba, mint a Mészáros Lőrinchez sorolt MKB Bank Nyrt., illetve a MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (Takarékbank). Korábban arról is lehetett hallani, hogy az MKB megvenné a Budapest Bankot, ehhez viszont legalább 250 milliárd forintot kellett volna előteremteni. A jelek szerint egyszerűbb megoldás volt a bankholding-koncepciót keresztülvinni.

A Magyar Bankholding tavaly december közepén kezdte meg szervezetszerű működését, közvetlen alkalmazásában körülbelül hatvan ember áll. A kormány nyilvánosan felvállalt filozófiája, hogy olyan magyar tulajdonú bank legyen jelen a hazai piacon, ami felveheti a versenyt az OTP-vel. A Bankholding 2023-tól lépne egységes bankként önállóan a piacra.

A Válasz Online közölt múlt héten egy összeállítást arról, hogy különös privatizáció zajlik a mélyben, egyre több korábban állami tulajdonú, kulcsfontosságú intézmény kerül kormányközeli magánkezekbe. A folyamattal az Orbán-kormány még inkább bebetonozhatja magát, elérve, hogy egy esetleges kormányváltás után is minden a hozzá tartozó üzletemberek kezében legyen.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Budapest Bank, Magyar Bankholding, Mészáros Lőrinc, Vida József


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest