A koronavírus miatt 1,2 millió autó nem készült el Európában

A koronavírus miatt 1,2 millió autó nem készült el Európában

Képünk illusztráció, egy autógyár üzemcsarnoka (Fotó: REUTERS/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt hetekben 229 autógyártó üzemben állt le a termelés Európában, emiatt pedig 1,2 millió jármű nem készülhetett el. Az európai autógyártók szövetsége, az ACEA összesített adatairól a HVG.hu számolt be.

Az érintett gyárakban 1,1 millióan dolgoznak, őket érinti a legközvetlenebbül a leállás. A járműgyártás egyébként a kontinensen összesen 2,6 millió ember megélhetését biztosítja.

Az említett számok nem tartalmazzák a beszállítókhoz tartozó kapacitást, ezzel együtt pedig már 13,9 millióan érintettek az iparágban. Az Európai Unió foglalkoztatottságának 6,1 százalékáról van szó, az ipar pedig az unió GDP-jének hét százalékát termeli.

A legnagyobb kárt Németország szenvedi el, náluk 360 ezer autó nem készült el, majd jön Spanyolország 238 ezer, illetve Franciaország 113 ezer gépjárművel. Olaszországban huszonegy napja áll a termelés, és 78 ezer autó nem készült el így eddig.

 A Ford európai leányvállalata pénteken közölte, hogy még legalább egy hónapig, május 4-ig szünetelteti a jármű- és motorgyártást legtöbb európai üzemében a koronavírus-járvány következményeként.