A KSH szerint 568 ezer a bruttó átlagbér itthon

A KSH szerint 568 ezer a bruttó átlagbér itthon

(Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

568 300 forint volt idén áprilisban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – ezt közölte csütörtökön reggel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A nettó átlagbér az adataik szerint ezek alapján meghaladta a 391 ezer forintot. A statisztikai hivatal azt is hozzátette ugyanakkor, hogy az inflációt is figyelembe véve ez azt jelenti, hogy a reálkereset valójában csaknem 7 százalékkal csökkentek tavaly tavaszhoz képest.

15 százalékkal magasabb volt itthon idén áprilisban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete a tavalyi adatokhoz képest a KSH adatai szerint. Azt írták, hogy összegszerűen ez 568 300 forintot jelent, a prémiumok, jutalmak és egyéb különjuttatások nélkül pedig 530 500 forintot. Le is bontották szektorokra: a rendszeres bruttó átlagkereset a vállalkozásoknál 530 500, a költségvetésben 497 400, a nonprofit szektorban 527 500 forintot tett ki. A nettó bér mindezek alapján kedvezmények nélkül 377 900 forintot, a kedvezményeket is figyelembe véve 391 700 forintot ért el, ez szintén 15 százalékos emelkedés a 2022. áprilisi adatokhoz képest.

A mediánkereseteket nézve – amelyek a valós középértéket mutatják – azonban már más összegek vannak: a bruttó bér így 442 700 forint volt áprilisban, míg a nettó 306 700 forint.

Hozzá kell ugyanakkor tenni, hogy a 24 százalékos infláció miatt a reálkereset valójában 6,9 százalékkal csökkent.

A KSH adatai szerint a bruttó átlagkereset a pénzügyi szektorban volt a legmagasabb, meghaladta az egymillió forintot. De még az egészségügyi és szociális szektorban is majdnem elérte a 600 ezret, igaz, itt nincs lebontva, hogy mekkora különbségek vannak mondjuk egy orvos, illetve egy ápoló bére között. Az oktatás esetében is valamivel több mint félmilliós bruttó átlagbérről ír a statisztikai hivatal, de itt sem részletezi, hogy ki keres ennyit, ki többet és ki kevesebbet.