A legtöbb európai országban rég egy számjegyű az infláció, csak nálunk nem

A legtöbb európai országban rég egy számjegyű az infláció, csak nálunk nem

(Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét jelentősen csökkent az infláció, ezzel olyan szintet érve el, amilyet az ukrajnai orosz invázió kezdete óta nem láthattunk. Apró szépséghiba, hogy mindez nem nálunk történt, hanem az Egyesült Királyságban. A szerda reggeli friss adatok szerint 1,1 százalékponttal zuhant az előző hónaphoz képest, így a brit fogyasztói index inflációs szintje jelenleg 6,8 százalékon áll, szemben a júniusi 7,9-cel. Az Independent szerint szakértők ezt az energiaárak júliusi esésével magyarázzák, amely mögött pedig az áll, hogy a háború okozta bizonytalan helyzet mostanra enyhülni kezdett. Hiába nem látni még a konfliktus végét, a piac kezd hozzászokni a helyzethez, ami meglátszik többek közt az energiaárak alakulásán is. Az Independent hozzátette azt is, hogy mindez némi megkönnyebbülést jelenthet a családoknak, amelyek egyre jobban küzdenek a megélhetési költségekkel.

A briteknél ráadásul abban is jobb a helyzet, hogy a bérek ismét jelentősen emelkedtek, ami épp az inflációra kellene kedvezőtlen hatással járjon. Mégis sikerült jó eredményt elérni ezen a téren is, a Bank of England kamatemelésekkel küzd az infláció ellen. Július elejétől a fogyasztónként használt egy egységnyi áram ára harminc, a gázé nyolc pennyre csökkent. Brit iparági felmérések szerint az élelmiszerek és alapvető árucikkek inflációja is lelassult. Az ONS árakért felelős igazgatóhelyettese szerint az infláció már második egymást követő hónapban csökkent, amely a gáz- és villamos energia árának csökkenésével magyarázható. Az élelmiszerárakat tekintve különösen a tej, kenyér és gabonafélék árának inflációja mérséklődött. A maginfláció (6,9 százalék) ugyanakkor júliusban nem változott, a magasabb szolgáltatási költségek ellensúlyozzák az enyhülő árakat. Az Independent szerint az elemzők viszont továbbra sem számolnak a megélhetési válság végével.

A németek örülhetnek

Németországban is csökkentek a nagykereskedelmi árak júliusban a hét elején kijött adatok szerint. A tavaly júliusihoz képesti 2,8 százalékos mérséklődés ráadásul aktuális tendencia része, júniusban is 2,9 százalékos csökkenést mértek. (Az egy évvel korábbi adatokkal összevetve.) Ráadásul a német statisztikai hivatal, a Destatis közlése szerint korábban ennél kisebb, 2,6 százalékos csökkenésre számítottak júliusban. Júliusban az egy hónappal korábbihoz képest 0,2 százalékkal csökkentek Németországban a nagykereskedelmi árak. Júniusban pedig szintén ennyit mértek májushoz képest. A szakértők ugyanakkor nagyobb havi szintű csökkenésre számítottak júliusban. Tavaly a német nagykereskedelmi árak átlagosan 18,8 százalékkal haladták meg a korábbi évit. Az infláció mértéke Németországban a Destatis adatai szerint júliusban 6,2 százalékra esett a júniusi 6,4 százalékhoz képest.

Franciaországban is jó a helyzet, a lengyelek tíz százalék körül járnak

Franciaországban is lassult a fogyasztói árak emelkedése júliusban – derült ki néhány napja. A francia statisztikai hivatal, az Insee közlése alapján éves szinten tavaly február óta a legalacsonyabb szintre, egyenesen 4,3 százalékra esett az infláció. Egy hónappal korábban még 4,5 százalékról volt szó. Júliusban a fogyasztói árak 0,2 százalékkal, egy hónappal korábban pedig 0,1 százalékkal emelkedtek.

Az energiaárak a franciáknál is csökkentek, a júniusi 3 százalék után júliusban 3,7 százalékkal. (Mindezt éves összevetésben kell érteni.) Az élelmiszerárak növekedése szintén csökkent, a korábbi 13,7 százalékról 12,7-re. A szolgáltató szektor inflációja viszont erősödött 3,1 százalékkal, míg júniusban 3 százalék volt. A fogyasztói árindex-emelkedés mértéke Franciaországban 5,1 százalék volt júliusban éves szinten, míg júniusban 5,3 százalék. Havi összevetésben stagnálást mértek a júniusi 0,2 százalékos növekedés után.

Ha közelebb merészkedünk, azt láthatjuk, hogy Lengyelország is közel áll az egy számjegyű eredményhez, a júniusi 11,5 százalékos drágulás után júliusban már 10,8-at mértek. (Éves árindexről van szó.) Havi szinten nézve júliusban 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak náluk.

Mindeközben nálunk...

A magyar infláció eközben továbbra is sereghajtó, és időbe telik még, míg egyáltalán egy számjegyű eredményt érhetünk el. Éves összehasonlításban 29,3 százalékról 23,1-re csökkent az élelmiszer-infláció júliusban, összességében tehát kedvező a tendencia, de végeredményben még mindig nagyon rossz. Júniushoz képest közel 1 százalékkal kerültek kevesebbe az élelmiszerek. Az infláció éves összevetésben húsz százalék alá csökkent júliusban, 17,6 százalék volt. Szakértők decemberre várják, hogy egy számjegyűre, 5-8 százalék körülire mérséklődjön.

A júliusi adatokat nézve azt látjuk, hogy a földrészen rajtunk kívül a lengyeleknél és szlovákoknál két számjegyű még az infláció, de mindkét ország jóval közelebb áll a tízhez, mint mi. Nyolc százalék alatt volt Bulgáriában, Lettországban, Ausztriában vagy Litvániában, míg mondjuk Belgiumban, Spanyolországban és Görögországban egyenesen két százalék körüli inflációs adatot mértek.

Bod Péter Ákos: Várható volt, hogy ha az olaj- és gázár lemegy, ez történik

Annak örülni kell, hogy az inflációs adataink jobbak, mint néhány hónappal ezelőtt, de komolytalan, hogy ez a magyar kormány eredménye volna – mondta Kompország című műsorunkban néhány napja Bod Péter Ákos. A közgazdász szerint egyszerűen arról van szó, hogy ha több eső esik, a termés jobb. Ha pedig az energiaárakat a világkereskedelem lejjebb viszi, mint egy évvel ezelőtt tapasztalhattuk, az ezzel fog járni. Bod Péter Ákos szerint az várható, hogy az árszint már nem olyan brutális ütemben fog nőni, mint néhány hónappal ezelőtt. Viszont Bulgáriában vagy Horvátországban már most is egy számjegyű az infláció. Volt a válságnak egy globális komponense, az Európai Unióban is felment tízre, erről indult csökkenésnek, elérve mostanra az ötöt – mondta a közgazdász. A magyarországi infláció viszont felment huszonhatra, onnan indult csökkenésnek. Így ez a mostani, „csak” húsz százalék alatti is irdatlan magas szerinte, a rekordot pedig, úgy látja, ebben az évben már senki nem tudja elvenni tőlünk.

Mennyire lehetett korábban megjósolni az idei év végére az egy számjegyű magyar inflációt? Bod Péter Ákos szerint azért sejteni lehetett, de nem mindegy az sem, hogy 9,9-ről vagy 3,3-ról van szó. Az szerinte várható volt, hogy ha az olaj- és gázár lemegy, akkor elérhető, de az nem volt világos, hogy valóban le tudja az EU szorítani ezeket az árakat. Kiderült, hogy az EU le tud jönni az orosz gázról, Magyarország viszont nem vált le róla hasonló módon.