Lesz olyan különadó, amelyet fokozatosan kivezetnek, egyet pedig felfüggesztenek

Lesz olyan különadó, amelyet fokozatosan kivezetnek, egyet pedig felfüggesztenek

Varga Mihály (Fotó: Varga Mihály Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pénzügyminisztérium (PM) kedden nyújtja be az Országgyűlésnek a jövő évi adótörvényeket, a javaslatról délután egy sajtóközleményt küldtek ki, amelyben azt ígérték, hogy estére már az Országgyűlés honlapján is elérhető lesz a csomag teljes szövege.

Számos újdonságot hoznak az MTI által idézett közlemény szerint a 2024-es, egyes esetekben a 2025-ös évre benyújtott adómódosító törvényjavaslatok. Folytatódik az egyes szektorokat érintő különadók fokozatos kivezetése, a reklámadó felfüggesztésének egy évvel való meghosszabbítása, a közműadó első körben részbeni, majd 2025-től teljes kivezetése. Egyszerűbbé válik többek között a személyi jövedelemadó- és járulékszabályozás, valamint változnak az e-nyugtára és a nyugtaadat-szolgáltatásra vonatkozó áfa-szabályok – írta a minisztérium. Az E-pénztárgép rendszer bevezetésével pedig Magyarország elsőként teheti általánossá az e-nyugtát az Európai Unióban. A kormány 2025-től – elegendő felkészülési időt biztosítva – jelentősen egyszerűsíti az egyéni vállalkozók adózását is. 

A globális minimumadóról szóló irányelvet külön törvényjavaslat ülteti át a magyar szabályozásba. Azt is hangsúlyozták, hogy a tervezett szabályozás kizárólag a legnagyobb – cégcsoport szinten 750 millió eurót meghaladó – bevétellel rendelkező multinacionális vállalatcsoportokat érinti. Mint írják, a tervezet szerinti szabályok – az irányelv adta keretek között – a lehető legnagyobb mértékben támogatják a magyar vállalkozások versenyképességét. Itt érdemes arra emlékeztetni, hogy a magyar kormány korábban megvétózta a globális minimumadó tervét, most viszont ebből mintegy 100 milliárd forint plusz bevételre számít jövőre. 

A közleményben arról nem esik szó, de a korábbi szövegtervezetben szó volt arról, hogy miután nem sikerült megegyezni az Egyesült Államokkal arról, hogy ne mondja fel a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodást, az ezzel kapcsolatos módosításokat is rendezik a törvényben.