Az Index úgy tudja, már döntött a kormány az árstopokról

Az Index úgy tudja, már döntött a kormány az árstopokról

Új, a tojással és a burgonyával kiegészített, élelmiszerárstopról tájékoztató tábla a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzletben 2022. november 14-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meghosszabbítja a kormány az élelmiszerárstopot, így július 1-től is hatósági áron juthatunk hozzá az érintett alapvető élelmiszerekhez – tudta meg az Index. Hivatalosan csak a mai kormányülésen döntenek a kérdésről, de a lap információi szerint az intézkedések sorsa már eldőlt. Jelenleg június 30-ig vannak érvényben az árstopok néhány alapvető élelmiszerre, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hétfői kormányinfón beszélt arról, hogy a kormány következő ülésén – amely ma, azaz szerdán van – tárgyalnak az intézkedés további sorsáról.

A portál szerint a kormány az inflációs adatok miatt dönthetett az árstopok meghosszabbítása mellett. A KSH legutóbbi, májusi adatai szerint az infláció csökkenő pályára állt ugyan, de még mindig 21,5 százalékos az áremelkedések üteme, azon belül pedig az élelmiszer-drágulás üteme 33,5 százalékos. Állítólag abban egységes a kormánytagok véleménye, hogy az élelmiszerárstopnak egyelőre maradnia kell, azon a téren viszont nagy a szórás, hogy meddig érdemes hosszabbítani. Vannak, akik szerint elég lehet egy-két hónapot hosszabbítani, de állítólag az asztalon van az is, hogy az év végéig terjesszék ki az intézkedést.

 

A szabályozás az eddigieknek megfelelően az alábbi termékekre terjed ki:

• kristálycukor
• búzafinomliszt (BL 55)
• finomított napraforgó-étolaj
• házi sertéscomb
• csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég
• ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 százalékos zsírtartalmú tehéntej.

Ezeknek a termékeknek az ára továbbra sem lehet magasabb, mint 2021. október 15-én. Tavaly ősszel az intézkedést kiterjesztették a tyúktojásra és az étkezési burgonyára, ezek ára (az újburgonya kivételével) a 2022. szeptember 30. napi árnál nem lehet magasabb.

Címkék: kormányülés, árstop